Обратно към категорията

Три минимални заплати за безработните артисти в България

Добавено на: 10.04.2020 10:09
   

За времето на извънредното положение - два месеца, плюс един месец още след това, ще се осигури по една минимална работна заплата на тези хора заедно с осигуровките. Това каза на извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов, който оповести идеята вчера.

“Така е и в документите - за миналата година са получавали до 1000 лв., са заработвали до 1000 лв. на месец. Това е една много важна подкрепа, за да се премине през най-тежката част от кризата – извънредното положение и първия месец след него“, посочи още Банов и допълни, че за изготвянето на мярката се е работило с целия сектор в продължение на над 2 седмици. 

“В свободния сектор, където са заети немалка част от българските артисти, като под артисти, знаете, това включва всички – и актьори, и художници, и танцьори и музиканти, литератори и т.н. – една огромна група хора, за която ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се от тази група“, каза още министърът на културата.

"Много държа хората, които ще се възползват от тази мярка да имат самочувствие. Да дойдат спокойно да се заявят. Това не е социална помощ, това е една грижа в много тежка ситуация, както очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух, за нашия просперитет и за нашето позитивно очакване към живота".  

Банов обяви мярката за "много ключово решение за момента, за тази кризисна ситуация, но мислим много сериозно и занапред".

От подкрепа ще може да се възползват артистите, които са били с доходи под 1000 лв. на месец през 2019 г.

“Очакваме около 1200 души да бъдат подкрепени. Неслучайно сме се спрели на работна заплата, защото това не е социална помощ, това е подкрепа за хората, които в момента не могат да работят по обективни причини. Това ще ни струва, вероятно, около 2 700 000 лв. Ние ща работим заедно с колегите от фонд “Култура“, ще помогнем за създаване на документацията и за регламента, по който ще бъдат разпределени тези средства “, поясни на брифинга министър Деница Сачева. Тя съобщи, че се продължава програма "Мелпомена", която е на стойност над 2 милиона лева и по нея ще бъдат открити над 200 работни места.

Останалите, които имат по-висок доход, ще могат да се възползват от мярката да получават 1500 лв. безлихвен кредит с 5-годишен гратисен период и 10 години за издължаване.

Артистите няма да могат да се възползват от двете мерки едновременно, а ще трябва да изберат коя от двете ще бъде по-атрактивна за тях.

Средствата са от Фонд „Култура“, ще се кандидатства онлайн или по пощата.

Критериите ще бъдат прости и ще бъдат приети до другата сряда от правителството, за да стартира кандидатстването. Средствата ще се изплащат със задна дата.

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!