Обратно към категорията

Високите цени на горивата не уплашиха хората - пътуват повече

Добавено на: 23.08.2022 08:11
   

По магистрала “Тракия” трафикът е предимно от камиони

Избягват “Хемус” заради задръствания около тунелите

Превозвачите предпочитат да не заобикалят  платените пътища, за да пестят гориво

Поскъпването на горивата изобщо не е стреснало българина и не го е накарало да използва по-пестеливо автомобила си, нито пък фирмите - да намалят превозите. Това показват данните за трафика, засечен от камерите на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) по трите основни магистрали - “Тракия”, “Хемус” и “Струма”.

През май, юни и юли 2021 г. три такива камери, разположени по средата на всеки от аутобаните, засичат трафик между 11 хиляди и 21 хиляди пътни превозни средства на денонощие. През същите месеци година по-късно, когато бензинът и дизелът бяха вече средно с 58% по-скъпи, същите камери засичат трафик, който е с около 13% по-висок, пише в. 24 часа.

Освен това през юли обхватът на толсистемата, която таксува товарните коли и автобусите, бе разширен и с второкласните пътища в страната, самите толтакси поскъпнаха средно с 20%, а за някои категории превозни средства - и с много повече.

Има обаче доста особености, свързани със самите магистрали и движението по тях, също и разлика между делнични и почивни дни.

С изменение на Закона за пътищата, направено миналата година, данните за броя на автомобилите, заснет от тези камери, са вече публични и отскоро АПИ ги публикува на сайта си.

Например камерата по “Тракия” при село Загоре на около 210 километра от София в посока Бургас е засякла през май 2021 г. средно по 11 373 коли на денонощие, но година по-късно – през май 2022 г., средното натоварване на този участък е било вече 12 856 коли на денонощие, т.е. с 13% по-голямо.

Почти същото се получава и през юни, но увеличението на трафика тогава вече е с 15% в сравнение с година по-рано.

Разликата в цените на горивата за това време е огромна – през май 2021 г. бензин А95 струваше 2,10 лв. за литър, а година по-късно беше вече 3,10 лв., т.е. поскъпна с 47%. На следващия месец – юни, поскъпването достигна дори 58%. При дизеловото гориво разликата беше от същия порядък – поскъпна с между 45 и 60%.

През юли 2022 г., когато би трябвало да започне отпускарският сезон обаче и точно когато бе въведена отстъпката от 25 ст. за бензина и дизела, трафикът по магистрала “Тракия” внезапно спада - през юли 2021 г. е бил 25 110 коли средно на денонощие, докато през юли 2022 г. вече е 21 796 превозни средства.

Данните от камерите не са публикувани с разбивка дали трафикът се състои от камиони, автобуси или леки коли, но според експерти обяснението за спада му през юли трябва да се търси именно в това, че по “Тракия” пътуват твърде много камиони. Доказва го и това, че в делничен ден по тази магистрала има по-голям трафик, отколкото в почивните дни и на практика въпреки летния сезон, изглежда, българинът не се е засилил това лято да пътува до нашето море.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!