Обратно към категорията

Врачанският владика оглави Синода до избора на нов патриарх

Добавено на: 19.03.2024 11:11
   

Светият синод избра единодушно Врачанския митрополит Григорий за постоянен наместник-председател след смъртта на патриарх Неофит. Веднага след нея за временен председател бе избран Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. След решението митрополит Григорий ще ръководи и Софийската митрополия до избора на нов патриарх и Софийски митрополит.

До 4 месеца след кончината на патриарх Неофит, починал на 13 март, митрополит Григорий трябва да насрочи и проведе изборите за нов патриарх.

Седмица преди избора за патриарх Синодът трябва да излъчи с тайно гласуване и мнозинство от две трети трима митрополити от състава си, които ще са кандидати за патриаршеския трон. Уставът на Българската православна църква има четири изисквания към главата на Българската православна църква. Патриархът, който е и Софийски митрополит, трябва: да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като владика поне 5 години и "да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред"

Вчера пловдивският владика Николай каза, че не желае да участва в избора, но подобен отвод уставът на Светия синод не предвижда.

Все още не е известно колко митрополити ще участват в избора на нов патриарх, тъй като Сливенската епархия е без митрополит след смъртта на Йоаникий през януари. Преди дни говорителят на синода митрополит Киприан заяви, че първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това патриарх, но официално решение по въпроса все още няма.

Източник: dnevnik.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!