Обратно към категорията

От 21 октомври: Всички дейности на закрито само срещу зелен сертификат

Добавено на: 19.10.2021 16:18
   

Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието на зелен сертификат - завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг за медиите. Заповедта за новите мерки влиза в сила в 00.00 часа сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври).

По отношение на училищата Кацаров обясни, че във всички общини, където 14-денвната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преусановени присъствените учебни занимания. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и не като цяло в страната.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическия и непедагогическия персонал трябва да носят маски по време на престоя им в училище.

В универитетите се допуска присъствено обучение на студентите само при условие на „зелен сертификат“. Преценката остава на съответния университет дали занятията да продължат присъствено или да са онлайн, но ако изберат да бъде присъствено, то трябва да бъде при спазване на изискванията за наличие на „зелен сертификат“.

Въвежда се изискване за „зелен сертификат“ за всички кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни за занимания на граждани, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на член 124 от Закона за туризма.

Организирани екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната могат да се извършват само, ако всички участници в тях имат „зелен сертификат“.

Преустановяват се свижданията в лечебните заведения. А всички работещи в лечебните заведения трябва да работят само при наличие на „зелен сертификат“. Това изискване се въвежда и за служителите на старческите домове в страната.

Ще бъдат контролирани и лабораториите за издаване на сертификати, посочи Кацаров. Ако бъде установен фалшив сертификат, ще бъде отнет лиценза на дадената лаборатория.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!