Обратно към категорията

Възможни ли са дървени ваканции в училищата

Добавено на: 11.09.2022 12:52
   

Смятам, че цялата изпълнителна власт ще направи всичко възможно да не се стига до т.нар. "дървени ваканции" в училищата. Това заяви в интервю в предаването "Неделя 150" по Българското национално радио служебният министър на образованието Сашо Пенов. Той бе попитан възможно ли е училищата да понесат ценовия шок на енергоносителите, особено учебните заведения, които са газифицирани, защото бюджетите им не са разчетени при тези цени на енергията и възможно ли е да има "дървени ваканции".

Министърът каза, че финансирането на училищата е уредено в съответната нормативна уредба – Закона за училищното и предучилищното образование и Наредбата за финансирането на институциите. Има механизми и стандарти, които определят издръжката на един ученик, за паралелка и за институция. Съществуват и взаимоотношения между съответните разпоредители с бюджетни средства, които при преценка на конкретната ситуация, може да намерят механизми, които да допринесат да се предприемат мерки да не се затварят училища заради липса на отопление, посочи министър Пенов. По думите му анализът показва, че няма недостиг на парични средства между второстепенните разпоредители в министерството на образованието, който в близък план да пречи да се поемат необходимите разходи. Пенов съобщи още, че е събрана информация за начина на отопление на училищата, така че да е ясно къде ще има нужда от задействането на такива механизми, които да осигурят недостига на финансови средства, посочва БТА.

Министър Пенов заяви, че учебната година ще започне присъствено и изрази надежда така да остане през цялата година, защото присъствената форма на обучение е изключително важна за образователния процес. В България има 2347 училища и 1799 детски градини, в които ще се обучават деца и ученици през новата учебна година. Броят на училищните библиотеки е 1393, на здравните кабинети е 1876 в училищата и 1657 - в детските градини, информира министър Пенов. Той съобщи, че вече приключват над 900 ремонта, а там, където е необходимо да се извършват довършителни работи, организацията ще бъде създадена така, че учебният процес да протича без рискове. Особено важно е да се оптимизират транспортните схем, каза Пенов и допълни, че е важно децата да бъдат осигурени с транспорт до учебните заведения. Подготвени са и всички материали, които безвъзмездно трябва да се предоставят на учениците.

Училищата разполагат и със значителни количества техника – компютри, електронни дъски, таблети. Важно е да се положат онези грижи за всички деца, които подлежат на обучение, така че те да бъдат обхванати в системата на образованието, каза министър Пенов. Той съобщи, че чрез „Механизма на обхват“ се полагат грижи от министерството на образованието, МВР и министерството на труда за връщането на отпадналите деца отново в училище. Сформирани са 1222 екипа за обхват с участието на 244 души. Това е огромна организационна група, каза министърът.

Попитан има ли недостиг на учители, Пенов съобщи, че статистически в 448 училища и детски градини се търсят учители и персонал, но увери, че много от местата до новата учебна година ще бъдат заети. Увеличаването на учителските възнаграждения е следствие от една целенасочена политика, следвана от няколко години и свързана със Стратегията за развитието на образованието, със средносрочните бюджетни прогнози и резултатът се вижда – учителските заплати нараснаха, отбеляза министър Пенов. По някои предмети има недостиг на учители – информационни технологии, математика, чужди езици, допълни той.

На въпрос за разхлабване на ковид мерките в училищата министър Пенов заяви, че водеща е експертизата на здравното министерство от гледна точка на дейностите, които трябва да се предприемат във връзка със съответното ниво на заразените от COVID-19. Желанието ни е училищата да водят присъствен учебен процес. В основата на разбирането и на двете министерства е, че няма поради COVID-19 да се прекъсва цялостния учебен процес, каза министърът. По думите му, когато в една паралелка има едно-две болни деца, едва тогава може да се стигне до онлайн обучение, но само на конкретната паралелка, а не да се затваря цялото училище.

БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!