Обратно към категорията

За месец бензинът у нас е поевтинял с 16 стотинки за литър, а дизелът - с 10 стотинки

Добавено на: 10.10.2022 16:00
   

Бензинът по бензиностанциите в България за изминалия един месец е поевтинял с 16 стотинки за литър (-5,13 процента) с тенденция на поевтиняване. Това показват данните на платформата "Фюело" (Fuelo). Ако на 10 септември бензин A95 се е продавал за 3,12 лева за литър, то днес, 10 октомври, средната му цена вече е 2,96 лева за литър. Цените по различните вериги бензиностанции у нас днес варират между 2,81 лева и 3,06 лева за литър. 

Средната стойност на дизела за последния месец се е понижила с 10 стотинки за литър (-2,98 на сто), но с тенденция на поскъпване. На 10 септември литър от този вид гориво се е търгувал за 3,36 лева, докато днес цената е средно 3,26 лева за литър, сочат още данните на "Фюело". На различните бензиностанции дизелът днес се продава между 3,17 и 3,31 лева за литър.

За разглеждания едномесечен период се отчита поевтиняване при пропан бутана с 5 процента или с 6 стотинки за литър. На 10 септември той е струвал 1,20 лева за литър, докато в момента е 1,14 лева за литър. Цените на отделните бензиностанции в страната днес варират между 1,07 и 1,22 лева за литър.

За изминалия месец метанът е поевтинял с 63 стонинки за килограм (10,86 на сто) с тенденция на понижение на цените, показват още данните на "Фюело". На 10 септември метанът по бензиностанциите в страната е струвал 5,80 лева за килограм, а сега се продава средно за 5,17 лева за килограм. В платформата за днес в България се посочва ценови диапазон от 4,24-6,61 лева за килограм. 

С понижение за двата основни сорта петрол започна борсовата търговия тази седмица. Това се случва след резки повишения от миналата седмица и на фона на предстоящия период на отчетите на големите компании след края на третото тримесечие. Сортът Брент, който е референтен за европейските пазари, се понижи с 1,02 цента до 96,90 долара. Барел Американски лек суров петрол се търгуваше с 97 цента по-ниско от цента на затваряне в петък и достигна 91,85 долара за барел. В петък сорт Брент се повиши с 3,5 на сто, а американският сорт с 4,7 на сто.

Страните износителки на петрол от ОПЕК и партньорите им, с които заедно образуват групата ОПЕК+, решиха да намалят количествата петрол, които доставят на световните пазари. Това бе оповестено след срещата на алианса в сряда, 5 октомври, на която страните се споразумяха, че съкращението на добива ще възлиза на 2 милиона барела на ден, и ще влезе в сила от ноември.  Съкращението от 2 милиона барела на ден представлява над 4 процента от общото целево производство на организацията - от 43,8 милиона барела дневно, информира Ройтерс.

По изчисления на "Фюело" в САЩ днес средната цена на бензина е 2,06 лева за литър, а на дизела - 2,71 лева за литър.

Данните от платформата показват, че в страните от Европейския съюз най-евтин е бензинът в Малта - 2,62 лева за литър, а най-скъп е във Финландия - 4,24 лева за литър. И за дизела най-малко плащат малтийците - 2,36 лева за литър, докато финландците го купуват по бензиностанциите на средна цена от 4,20 лева за литър. 

Котировките на петрола се понижиха тази сутрин в азиатската търговия на фона на опасенията на инвеститорите, че на пазара ще се появи повече черно злато, но при по-слабо търсене, предаде Ройтерс. 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, поевтиняха с 53 цента или 0,5 на сто до 96,87 долара за барел. Американският лек суров петрол изгуби 61 цента или 0,7 на сто до 91,32 долара за барел.

Данните на "Фюело" показват, че литър бензин А95 на в бензиностанциите в САЩ се продава за 2,06 лева за литър, а цената на дизела е 2,71 лева.

В страните от ЕС най-евтин е бензинът на дребно в Малта - 2,65 лева за литър, а най-скъп е във Финландия - 4,09 лева.

БТА припомня, че при актуализиране на бюджета на България депутатите в пленарната зала решиха да има компенсация от 25 стотинки за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли 2022 г. Мярката ще важи до 31 декември тази година. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице, или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!