Обратно към категорията

Забраната за разкриване на нови болници ще действа до края на май

Добавено на: 02.04.2024 07:42
   

Забраната за разкриване на нови болници у нас ще действа само до края на месец май – това е срокът, в който правителството трябва да одобри актуализирана Националната здравна карта, и който е обвързан с обявения от премиера в оставка мораториум. Текстовете са част от законопроект, внесен в Народното събрание.

Според действащия Закон за лечебните заведения, нови болници и онкологични центрове се създават след одобрение от Министерския съвет, въз основа на комплексна оценка, включваща и потребностите на населението от медицинска помощ.

За да бъдат разкрити нови дейности в съществуващо лечебно заведение, се изисква заповед на здравния министър, отново след комплексна оценка.

Предложената забрана няма да важи за започнали и недовършени до влизането в сила на промените процедури по разкриване на болнични заведения.

Тя ще отпадне при одобряването на промени в Националната здравна карта, която не е актуализирана от 2018-та година – период, в който населението е намаляло с над 600 хиляди души, се посочва в мотивите на законопроекта. Част от него урежда отделянето на Агенция по трансплантация, която ще стане самостоятелна структура от 1 юли.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!