Обратно към категорията

Започва Сирница, църквата почита св. Йоан Кръстител за втори път тази година

Добавено на: 24.02.2020 08:48
   

Църквата отбелязва днес първо и второ намиране честната глава на св. Йоан Кръстител. 

Той се възпоменава няколко пъти в годината: на 7 януари, на 23 септември, на 24 юни, на 29 август, днес и на 25 май, както и всеки вторник през годината. 

След като главата на св. Йоан Кръстител била отсечена, учениците погребали тялото му в Севастия, а главата неговите врагове скрили в Иродовия дворец. За това узнала Йоана, жена на Иродовия управител Хуза, която била християнка. Тя тайно взела светата глава и като я положила в съд, с благоговение я погребала в имението на Ирод, на Елеонската планина. 

Минали много години. Това имение било купено от един благочестив човек на име Инокентий, който пожелал да построи там църква. Когато започнали да копаят земята, намерили светата глава. По чудесата, които ставали на това място, и по Божие откровение Инокентий узнал, че у него е главата на великия пророк и кръстител Господен. Той я пазел у себе си като най-ценна светиня. Това било първото намиране на главата на Предтеча.

Преди смъртта си Инокентий като видял, че навсякъде върлуват езичници, и като желаел да запази от поругание светата глава, пак я скрил на същото място, където я бил намерил.
При царуването на Константин Велики, когато възтържествувала в света християнската вяра, двама монаси, които ходили на поклонение на светите места в Йерусалим, получили откровение за мястото, където се намира главата на Предтеча, и я извадили из земята. Това било второто намиране.

През 5 век по повеля на император Маркиан главата била пренесена в Халкидон, а после – в Цариград. 

От днес започва седмицата между Месни и Сирни заговезни, която се нарича Сирница. Не се яде месо, като християните се подготвят за Великия пост от 2 март. 

Източник: offnews.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!