Обратно към категорията

Земеделци с подписка да не хвърлят, а да ползват като тор растителни отпадъци

Добавено на: 03.12.2019 08:19
   

Земеделски стопани, които отглеждат етерично-маслени култури, и собственици на дестилерии в Добричкия регион настояват суровината от преработката да се използва за наторяване на чернозема, а не да се изхвърля като отпадък на регионалното депо, както изисква нормативната уредба. За започналата подписка за решаване на проблема съобщи заместник-председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните Йордан Апостолов на пресконференция.

Въпросът е особено остър в Добричкия регион, където само полетата с лавандула надхвърлят 70 000 декара, а преработващите инсталации за етерични масла са над 100, каза народният представител. По думите му растителните остатъци за всеки декар достигат около 600 килограма, чието транспортиране до депо, както изисква наредба на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, натоварва инфраструктурата и трябват средства. Натрупва се планина от растителна маса, която съдържа фосфор, азот, калий, а може да обогати почвата, ако бъде върната на полето, допълни Таня Аптиева, технолог в консорциум за добив на етерични масла. Тя поясни, че този род растителни остатъци допринасят и за олекотяване на почвата, каквато нужда има черноземът в Добруджа.

Инициаторите на подписката, която ще бъде депозирана в МОСВ и Министерството на земеделието, храните и горите, представят и становища на лаборатории във Великобритания и Германия за полезността на остатъците от етерично-маслените култури. Земеделски производители в региона на Ямбол, Шумен, Стара Загора също сигнализират за проблема, който ще поставя за обсъждане в парламентарната комисия по земеделието и храните, заяви Йордан Апостолов.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!