Обратно към категорията

Зимният сезон започва без "зелен сертификат" за достъп до ски съоръженията

Добавено на: 31.10.2021 07:03
   

На онлайн среща с представители на зимните ски курорти в България министърът на туризма Стела Балтова представи Правилата за прилагане на противоепидемични мерки при извършване на туристическа дейност през зимен сезон 2021/2022 и обсъди подготвения Здравен протокол за зимния сезон. Това съобщиха от Министерството на туризма (МТ)

Предстои съгласуването му с Министерството на здравеопазването и до дни той ще бъде окончателно утвърден, посочват от ведомството.

Основните мерки, които трябва да предприемат местата за настаняване, включват носене на маска от служители и посетители, регулиране и контрол на потока от гости в хотела, поставяне на информационни табели.

На този етап се предвижда сезонът да започне без изискването за представяне на зелен сертификат за достъп на туристите до ски съоръженията.

В рамките на срещата пред участниците са представени и резултати от представително проучване за нагласите на българите за предстоящия зимен сезон и намерението им за почивка.

74 процента от пълнолетното население на България оценява потенциала на зимния туризъм в страната като добър, казват от МТ. Малко над половината от запитаните - 54,6 процента, са на мнение, че българските зимни курорти отбелязват напредък и подобрение в предлаганите условия за туризъм.

В разгара на четвъртата COVID-вълна 12,8 процента заявяват, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка през предстоящия зимен сезон 2021/22 г.

Изводите от проучването сочат, че традиционно пътуването като "турист" е в по-висока степен застъпено сред жителите на столицата и областните градове. Близо пет на сто от българите имат нагласата да пътуват в чужбина, независимо от пандемичната обстановка.

Най-голям потенциал за туристическия сектор към момента представляват хората на възраст между 18-44 год., които формират 80 процента от категорията на активно търсещите подходящи предложения. 37 процента от тях са в категорията с 2-3 хиляди лева месечен домакински доход.

Като цяло при планиране на почивката си, българинът се ръководи в голяма степен от преките си впечатления - 36 процента посочват като важен при избора фактор препоръка от близки и познати, а 34 на сто се опират на преки, лични впечатления от конкретно място, казват от Министерството на туризма.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!