Обратно към категорията

Значимите събития на 16 април

Добавено на: 16.04.2021 08:43
   

На днешния ден отбелязваме две значими събития в нашата история – 142 години от приемането на Търновската конституция и 96 години от зловещия атентат в църквата „Света Неделя“.

От 1991 г. този ден е и професионален празник на българските юристи. Двадесет години по-късно, отново с решение на Министерски съвет, 16 април е обявен и за професионален празник и на съдебния служител. Честит да им е празникът!

"Слава Богу! Свършихме делото, за което бяхме повикани. Станаха недоразумения, но те не попречиха на нашето събрание, което с добросъвестност и преданост продължи и довърши делото… Ние направихме закони от Народа и за Народа!". С тези думи на 16 април 1879 година председателят на Учредителното събрание Антим І подписва и оповестява създаването на Търновска конституция.

След 500 години в ролята на поробен народ, най-после е дошло време българите да си върнат усещането за свобода. Два месеца над 200 български интелектуалци водят разгорещени спорове върху най-важния текст за нова България. Този, който ще постави основите на Княжество България като модерна европейска държава.

Търновската Конституция се състои от 169 члена, подредени в 22 глави, книжното й тяло тежи 800 грама, а гърбовете й са обшити с коприна. Основният закон е в сила до 1947 година, когато с идването на комунистическата власт той е заменен с Конституция на Народна република България. 

Комунизмът и неговите крайни измерения са в центъра и на следващото ключово за страната ни събитие на тази дата. Преди 96 години в църквата „Света Неделя“ страната ни преживява най-големият терористичен акт в историята си. На Велики четвъртък Военната организация на БКП взривява покрива на църквата. Целта е да бъде убит цар Борис Трети, а с него и военния и политически елит на страната.

Очакванията са всички те да са там, за да се простят с генерал Константин Георгиев. Точно в 15:20 ч. храмът се превръща в жива гробница, над 200 души загиват, стотици са ранените. Царят се спасява, но денят остава като един от най-зловещите епизоди в нашата история.

16 април е и ден за гордост, скръб, но и смях. На днешната дата през 1889 година е роден великият Чарли Чаплин. Безспорно, един от най-талантливите актьори на нашето време, Чаплин остава в историята с неповторимото си творчество, но и с много противоречия. Обвиняван е заради симпатиите си към комунистическия режим, но и заради връзките си с жени, които са много по-млади от него. Режисьор, актьор, композитор, продуцент, до последния си ден той вярва, че жените нямат недостатъци, а просто особености и че смехът е най-доброто лекарство за болката. 

Използвани са и записи на бТВ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!