Обратно към категорията

Близо триста участници се включиха в празника „Балканът пее и разказва“ в Котел

Добавено на: 12.06.2022 09:03
Снимки: https://nabludatel.bg/
   

Лошото време не успя да помрачи веселото настроение на участниците в 49-то издание на празника на балканските градове „Балканът пее и разказва“, чийто домакин тази година беше град Котел. Близо 300 изпълнители от Котел, Трявна, Гурково, Елена, Твърдица и Дряново се изявиха на сцената в залата на Народно читалище „Съгласие-Напредък“, като по традиция празникът започна с химна „Хубава си моя горо“, след което кметът на Община Котел Коста Каранашев прие летописната книга на празника и приветства всички участници и гости.

Близо четири часа продължи празничната програма, в която всеки град показа багрите на българския фолклор и таланта на изпълнителите. Котел беше представен от учениците на НУФИ „Филип Кутев“, с ръководители Лъчезар Лазаров, Тодор Петров и Антоанета Лефтерова и децата от Центъра за подкрепа за личностно развитие, с ръководители Красимира Софенкова, Сашка Ченкова, Славка Докова и Тихомир Кинев.

Акцент в тазгодишното издание на празника беше конкурсната изложба на български пафти, изработени с материали от природата. В категория до 18 години първо място спечели пафтата на Миглена Димитрова от Творческо обединение „Дарования“ – гр. Котел, второ – пафтата на Цветомира Стелянова от НЧ „Христо Ботев – 1894“, с. Гостилица, общ. Дряново, а третото място си поделиха Преслава Иванова от ЦПЛР, гр. Елена и Рая Денчева от НЧ „Войвода Генчо Къргов 1920“, гр. Гурково. Специалната награда в тази категория беше присъдена на Веска Филипова от НЧ „Христо Ботев – 1894“, с. Гостилица, общ. Дряново. Призовите места при големите отново дойдоха при котленци. Първа награда бе присъдена на Христина Стефанова, а втора – на младежите от Творческо обединение „Дарования“ при НЧ „Съгласие-Напредък 1870“ и Общинска библиотека „Петър Матеев“ – Котел. Пафтата на Михаил Филипов от НЧ „Христо Ботев – 1894“, с. Гостилица, общ. Дряново зае трето място. Ювелирната пафта на Александра Гедзь от град Елена получи специалната награда в тази категория.

Гости на празника бяха кметът и зам.-кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев и Десислава Шопова, кметът и зам.-кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов и Петко Ненов, зам.-кметът на Община Трявна Марин Маринов, зам.-кметът на Община Дряново Николай Карагьозов и секретарят на Община Гурково Магдалена Панева.

Събитието беше закрито с предаване на знамето на празника „Балканът пее и разказва“ на следващия град-домакин – Твърдица, където догодина ще се проведе юбилейното му 50-годишно издание.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!