Обратно към категорията

Броени дни остават до Фестивала на фолклорната носия в Жеравна

Добавено на: 16.08.2022 14:01
   

В петък, 19 август, в архитектурния резерват Жеравна край Котел стартира XIV издание на Международния Фестивал на фолклорната носия - ЖЕРАВНА 2022. Тотално откъсване от цивилизацията за три дни (19, 20 и 21 август) и връщане към родовите корени, пренасяйки се век и половина назад, в най-българското време, това е основната идея на уникалното българско събитие, което реално е без аналог. Фестивалът няма конкурсен характер, но програмата му с всяка година се допълва с още един-два нови атрактивени и самобитни конкурса, съобщиха организаторите.

Участието във Фестивала на фолклорната носия е доброволен акт и желаещите да  се включат в него старателно спазват задължителните изисквания за провеждането му. С цел да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и максималното ѝ приближаване до българския бит отпреди 150 години, действа строг фестивален правилник, с който присъстващите трябва предварително добре да се запознаят.

Главното изискване, за да влезете на фестивална територия, е да сте облечени във фолклорна носия, която всеки си осигурява сам. 

Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. През първите два дни категорично е забранено заснемането с камери, фотоапарати, телефони и др. Тогава могат да снимат само акредитирани медии и служебните фотографи на фестивала. Стремежът на организаторите е постигане на типичната атмосфера от годините на националното ни Възраждане в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими цветни спомени.

Организатор на фестивала е създадената от Христо Ив. Димитров и семейство Андерсон Фондация "БЪЛГАРЕ", която го осъществява с партньорството на "ФЕСТ ПРОДАКШЪН" ЕООД, Община Котел и Кметство Жеравна. Неизменен домакин на фестивала през годините е екипът на Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ”.

Фестивалът на фолклорната носия е своеобразно тридневно дефиле на български и чуждестранни народни носии, съчетано с развлечения в автентична атмосфера и естественото лично участие на всеки посетител. С всяко следващо издание броят на участниците в този уникален фестивал нараства. Цели български фамилии избират именно фестивална Жеравна пред много други атрактивни летни изкушения. Който веднъж се е потопил в тази нова българска приказка, копнее да я преживее поне още един път заради неповторимата атмосфера и създадените приятелства. Стотици семейства с малки деца съзнават, че този фестивал е с мисия и затова водят със себе си невръстните свои наследници – да заживеят с българското от ранна възраст. Хиляди са и младите родолюбиви българи, ежегодно посещаващи фестивала. И това лято за четиринадесети път Жеравна ще събере почитатели на българските традиции и фолклор и патриоти съмишленици, за които народ и Родина са свещени думи.  

Фестивалният пропуск е с пакетна цена общо за трите фестивални дни: 30 лева за възрастен, 15 лева за деца от 7 до 14 години и безплатен за деца до 7 години. Наборите на Фестивала на фолклорната носия - родените през 2008 година младежи и девойки - получават безплатен достъп до "ЖЕРАВНА 2022" срещу предявяване на лична карта, но само в случай, ако са с възрастен придружител, заплатил вход.

Медиен партньор е Радио и ТВ 999.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!