Обратно към категорията

Над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации събра днешният събор край Тунджа

Добавено на: 25.06.2022 12:34
   

Днешният Регионален събор край Тунджа в село Крушаре събра над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации. Отличителното за тазгодишното издание е провеждането на подбор на участниците, които ще представят община Сливен в XII Национален събор на българското народно творчество - Копривщица. Всички класирани ще имат възможност да се изявят на фолклорната сцена в Копривщица от 5 до 7 август.

На днешното официално откриване участниците и гости бяха приветствани от зам.-кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Тя им пожела успех, а българските традиции и обичаи винаги да ги събират и обединяват.

„Убедена съм, че  всички, които ще бъдат класирани за участие в Националния събор в Копривщица, ще представят достойно българския фолклор и община Сливен“, заяви още Пепа Чиликова. От своя страна кметът на село Крушаре – Димо Станков изрази задоволство, че след известно прекъсване, фолклорната традиция ще пребъде и ще продължи да разкрива многообразието на българското културно наследство.

В рамките на днешния събор колективите могат да включат в програмите си  възстановка на обичаи от пролетната и лятна обредност като - Трифоновден, Сирни заговезни, Първи март, Кукери, Тодоровден, Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Русалии, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма Богородица и др. Могат да бъдат включени и обреди от жизнения цикъл – раждане, кръщаване, сватба, смърт. На събора може да се представят и трудови обичаи – сеитба, жътва, романя, вършитба, ново брашно и др. Самодейците могат да се представят и чрез музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения, както и разказване на приказки и анекдоти, детски игри, представяне на традиционните занаяти в селищата и др. Те ще бъдат оценявани от професионално жури в състав - доц. д-р Валентина Райчева от ИЕФЕМ при БАН, доц. д-р Владимир Демирев- фолклорист- етнолог, Станка Иванова- хореограф, Петя Григорова- музикален педагог.

Организатор на събора е Община Сливен, със съдействието на кметството в село Крушаре и Народно читалище „Искра – 1929“- с. Крушаре. Фолклорната надпревара продължава през целия ден.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!