Обратно към категорията

Националният събор на каракачаните в България ще се проведе на 20 и 21 август

Добавено на: 18.08.2021 08:39
Снимки: архив
   

Националният събор на каракачаните в България ще се проведе на 20 и 21 август за 29 път в местността Карандила край Сливен. Традиционната проява се организира от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, която тази година отбелязва 30 години от своето създаване. В петък, на 20 август от 17,30 часа, в зала „Сливен“ ще се проведе официална церемония по валидиране на юбилейна пощенска марка. След това е предвидена научна конференция на тема „Запазване на каракачанските традиции и адаптирането им към съвременния начин на живот“ .

Откриването на събора е на Карандила, в събота – 21 август, от 10 часа с водосвет за здраве и приветствия от официалните гости. Председателят на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България Христо Христов информира, че тази година съборът ще се проведе на ново място – поляната пред хижа „Миролио“, до увеселителен кът „Кълвача“. Там ще бъде изграден и постоянен каракачански стан, който да бъде туристическа атракция.  

„Преместваме мястото, защото се оказа, че традиционната поляна, на която провеждахме събора, е частна и за изграждането на  постоянен целогодишен стан не получихме разрешение от собствениците", каза Христо Христов.  

Предвидена е фолклорна програма с участието на състави от България и Гърция. "От Гърция тази година ще имаме доста голям танцов състав от Аграфа, от където тръгваме всички каракачани. От България ще имаме три танцови състава – на дружествата в Сливен, „Речица“ и на Карлово“, каза още Христов.  Специални участници са хорът при Българо-гръцкото дружество „Одесос“-Варна и Ансамбълът за наpодни песни и танци-Сливен. В момента в България живеят около 20 хиляди каракачани, като най-голямата общност е в общините Сливен и Карлово. 

Заради епидемичната обстановка съборът не се проведе през 2020 година. За предстоящото издание ще бъдат изпълнявани всички мерки и  предписания на здравните власти.  


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!