Обратно към категорията

В ОБЛАСТ СЛИВЕН СЕ ОТГЛЕЖДАТ НАД 5 000 ПРАСЕТА В <<В ЗАДЕН ДВОР>>

   

В ОБЛАСТ СЛИВЕН СЕ ОТГЛЕЖДАТ НАД 5 000 ПРАСЕТА В <<В ЗАДЕН ДВОР>>

В област Сливен към момента се отглеждат 5 070 животни в 2 420 стопанства от типа „заден двор”. Това стана ясно на поредното заседание на Областната епизоотична комисия в Сливен.  Предстои да бъдат установени малките стопанства, където се извършва развъдна дейност. Кметовете и кметските наместници съдействат за провеждането на разяснителна кампания сред местното население, свързана с мерките, които трябва да се изпълняват, за да не бъде допуснато разпространението на острата зараза. От Областното пътно управление са започнали дезинфекцията на местата за отпадъци, разположени край пътищата от републиканската мрежа.  Районите около тях се окосяват, след което се обработват с препарат. Обработката по магистрала „Тракия“ е два пъти в седмицата, а по главните пътища – веднъж.
 
Д-р Стефан Дренски и д-р Васил Върбанов от ОДБХ предоставиха актуална информация във връзка с неблагоприятната обстановка в страната по повод африканската чума по свинете. Установено е, че едно от огнищата е възникнало в резултат на занижените мерки за биосигурност в животновъден обект, където е употребяван неподходящ за борба с вируса на АЧС препарат за дезинфекция. Друго огнище е било провокирано от използването на пресен фураж, добит от тазгодишната реколта. Фуражът трябва да престои на склад, при определени условия, минимум 60 дни. Собствениците на кланици и транжорни в област Сливен ще получат подробни предписания за задължителните мерки, които трябва да спазват при съхраняването на месото и дезинфекцията на обектите. Участници в заседанието съобщиха, че някои дребни собственици са взели решение и превантивно са ликвидирали стопанствата си от типа „заден двор“, за да предотвратят загубите от задължителната евтаназия на прасетата при евентуално откриване на огнище в района.
 
Съгласно заповед на Министъра на земеделието, храните и горите, издадена на 22 юли,  отстрелът на диви прасета вече ще се заплаща – по 150 или по 50 лева на животно, в зависимост от близостта на ловния район до вече констатираните огнища на АЧС.  
 
От ОД на МВР са създали организация за контрол върху превозите на животни и месо, добито от прасета. Предстоят проверки в няколко местности, предимно край селата, където сезонно са се установили групи от хора. Има данни, че те отглеждат животни и създават потенциален риск за разпространението на болестта.
 
На следващото заседание на областната епизоотична комисия формираните съвместни екипи ще докладват за резултатите от извършените проверки.
 
Комисията ще заседава всяка седмица, във вторник от 10,30 ч., съгласно заповеди на Министъра на земеделието, храните и горите и на Областния управител. Ежеседмични заседания ще провеждат и общинските епизоотични комисии.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!