Обратно към категорията

Община Сливен започва информационна кампания за различните видове социални услуги

Добавено на: 31.05.2023 16:54
   

 Община Сливен започва информационна кампания за различните видове социални услуги. Тя ще се изразява в актуална информация и описание за функциониращите социални центрове и услуги, групите от потребители, които обхващат и дейностите, които осъществяват. Основната цел и идея е чрез кампанията да се повиши информираността сред жителите на общината, заинтересованите лица и техните близки, които имат нужда от подкрепа от социалната сфера.

Началото ще бъде поставено с Дневния център за подкрепа на деца и/или младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства. Разположен в сградата на бившето училище „Хаджи Димитър“ в кв. „Клуцохор“ и изграден по проект на  Общината, центърът отваря врати през 2020 г. Той разполага с помещения за индивидуална работа, където екип от специалисти провеждат обучителни, терапевтични и рехабилитационни дейности. Дейностите в кабинетите за психологическо консултиране и логопедия, в залите за лечебна физкултура, за групова и индивидуална работа и психосензорната зала, са насочени към създаване на умения за водене на по-самостоятелен начин на живот, адаптиране към средата и развиване на различни умения. Дворът на центъра разполага с комбинирана спортна площадка.

Социалният работник Ваня Димитрова, която е част от екипа на центъра още от разкриването му и с дългогодишен стаж в сферата, споделя, че най-важното в нейната работа и на колегите й е потребителите да се чувстват добре, да са спокойни, да получават нужната подкрепа. Тя подчерта, че особено важна е обратната връзка между родителите и колегите й, която получават ежедневно.

Към момента 25 потребители ползват услугите в центъра. Те са разпределени в две възрастови групи. Едната група е от 3 до 18 години, а другата - от 18 до 29 години. Тяхното изхранване и извозване също е част от социалната услуга, а  седмичното меню се изготвя предварително и е съобразено с всички стандарти за качество.

Центърът разполага с фейсбук страница, на която системно се публикува актуална информация. Тя може да бъде открита на посочения линк: https://www.facebook.com/dnevencentarsl.

Дневният център за подкрепа на деца и/или младежи тежки множествени увреждания и техните семейства е изграден по проект на Община Сливен чрез  изпълнение на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ – „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в община Сливен – етап II“, по Процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.019 „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите – етап 2 – предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства“ – Компонент 1 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.  Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Видео-материал за дейността на Дневния център може да видите на посочения линк: https://www.facebook.com/obshtina.sliven

Информационната кампания продължава, като системно ще бъдат публикувани материали и кратки видео записи с описание на останалите социални услуги, които Община Сливен предоставя.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!