Обратно към категорията

Паметна плоча за загиналите сливенски герои в боевете при Драва – Соболч бе открита в Унгария

Добавено на: 11.05.2023 10:08
   

Паметна плоча за загиналите сливенци в боевете при Драва – Соболч през Втората световна война бе поставена във военното гробище в унгарския град Харкан. „В памет на воините от Сливенския край. Не сте забравени!“ е изписано на нея от името на община Сливен.

Мемориалният знак бе изработен в Унгария по поръчка на Общината, след взето решение от местния парламент в края на миналата година по предложение на съветниците Веселина Тонева и Иван Данчев.

Поставянето на мемориалния знак бе отбелязано със скромен ритуал на 9 май. В него участваха зам. председателят на Общинския съвет Веселина Тонева, съветничката Стефка Шевкенова, председателят на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от резерва о.р. майор Митко Манев, журналистът Мирослав Велчев, потомък на загинал в боевете, и отец Йоан Петров. Събитието бе уважено от кмета на побратимения на Сливен град Печ Атила Петерфи и зам. кмета Габор Заг, от зам. кмета на Харкан Ева Хосуене и зам. посланика на България в Будапеща Сергей Тасев.

Заупокойна молитва бе отслужена от отец Йоан, в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!