Обратно към категорията

СЛИВЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ С МЕРКИ И ПОДРОБНИ СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНИ ПРАЗНИЧНИ ДНИ

   

СЛИВЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ С МЕРКИ И ПОДРОБНИ СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНИ ПРАЗНИЧНИ ДНИ

Комисар Станимир Колев началник на отдел „Охранителна полиция” към ОДМВР-Сливен и комисар Владимир Демирев директор РД ПБЗН-Сливен представиха на брифинг днес предприетите мерки, от страна на Областната дирекция, за обезпечаване на обществения ред, сигурността, пожарната и пътна безопасност по време на предстоящите празници и почивни дни. 
В ОДМВР-Сливен е създадена  организация за недопускане на нарушения и инциденти и тежки пътни произшествия. На територията на районни управления Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица  по отношение обезпечаването на обществения ред и осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението по време на честванията на църковния празник Възкресение Христово е осигурено полицейско присъствие в районите на по-големите църковни храмове в областта и на местата, където се организират публични прояви. На територията на град Сливен е осигурено полицейско присъствие във всички храмове и църкви, както и в някои от по-големите в селата от общината. 
В дейностите по осигуряване на обществения ред по време на празника са включени всички служители на охранителна и екипи на криминална и икономическа полиция в ОДМВР-Сливен. На разположение в РУ-Сливен ще се включат и три екипа на Зонално жандармерийско управление-Бургас. 25 автомобила с по трима служители на охранителна и пътна полиция ще извършват обходи и ще бъдат на разположение всеки ден от 25 до 30 април. Денонощно полицейски патрули ще следят за обществения ред и сигурността на територията на районните управление. Ще бъде засилен контролът в районите на увеселителните и питейни заведения. 
Издадени са предписания на ръководителите на частни охранителни фирми за повишена бдителност и за своевременно уведомяване на полицията при нужда. Ще се следи за незаконна търговска дейност и ще се извършват проверки за противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол, нерегламентира продажба на свещи в близост до църквите. В момента се осъществява операция по проверка на тържища, търговски обекти , нерегламентирани кланици за качеството на месото, яйцата, като при нужда  ще се търси съдействие на Агенцията по безопасност на храните . Акцията ще продължи до 10 май. 
ОДМВР-Сливен апелира към гражданите да не се предвижват с големи раници и обемисти предмети, тъй като задължително ще бъдат проверявани. Няма да се допускат компромиси по отношение на сигурността. 
Организирано е взаимодействие с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Сливен. До момента екипи на регионалните служби „ПБЗН” са проверили 22 църкви и храмове на територията на областта. Извършени са инструктажи на църковните служители свързани с превенцията и за конкретните действия за недопускане на пожари и инциденти. На самия празник е предвидено  участие на 5 пожарни екипа от по трима служители, които ще бъдат разположени в близост до храмовете, където се очаква най-голямо струпване на хора. В Сливен са 2 екипа, в Нова Загора и Твърдица по един и един в село Жеравна. 
По отношение на трафика, който се очаква да бъде засилен, в първия и последния почивен ден по АМ”Тракия” ще бъде въведена забрана за движение на товарни автомобили над 12 тона. За 25 април забраната ще е от 16,00 до 20,00 часа, за 29 април от 14,00 до 20,00 часа. През целия период са предвидени специализирани полицейски операции. Всеки ден от 25 до 29 април ще има засилено полицейско присъствие в часовете от 22,00 до 02,00 часа, с цел проверка на водачите за правоспособност, употреба на алкохол и наркотични вещества. Предвижда се засилено използване на техническите средства за контрол на скоростта. 
ОДМВР-Сливен предупреждава гражданите да бъдат внимателни, бдителни и да не оставят личните си вещи без надзор. Водачите на МПС да бъдат толерантни към останалите участници в движението, да спазват правилата, ограниченията на скоростта и  да не сядат зад волана пили. 
 
За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ препоръчва:
 
БЕЗОПАСЕН ВЕЛИКДЕН
 
Великден е свързан с празнично настроение, с предварително планиране на свободното време, но не рядко и с реализиране на ненадейни хрумвания за пътуване. Обикновено по празници човек мисли за очакваните положителни преживявания и съвсем естествено пренебрегва дори лични принципи и правила за поведение.
Личната безопасност, а и тази на останалите – познати и непознати, членове на семейството или приятели, колеги, е от особена важност. 
Не бива да забравяме, че и по време на празници на пътя има ПЕШЕХОДЦИ, ВОДАЧИ, ПЪТНИЦИ И РАБОТНИЦИ НА ПЪТЯ. 
Пътуванията по Великден се отличават с интензивен трафик в предпразничния и в първия от поредицата празнични дни, както и в последния почивен ден. Пролетното слънце предизвиква по-голяма активност към движение. Все по-често в трафика се включват пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти. Много нови водачи също активно се включват в движението, но традиционно на пътя с моторни превозни средства излизат и неправоспособни водачи, които са опасни не само за себе си.
Увеличаващият се брой превозни средства спомага за образуването на колони и задръствания на вход-изходните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове.
След зимното обработване на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности, а не навсякъде пътищата са почистени след зимния сезон.
През Великденските празници на 2018 г. (05.04. – 09.04.2018 г.) са настъпили 74 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 8 и са ранени 103 участници в движението по пътищата. В сравнение с празничните дни на 2017 г. (13.04. – 17.04.2017 г.) ТПТП, загиналите и ранените са по-малко (110 или -36/ 14 или -6/ 141 или -38), но само от нас зависи тази година да не се случват пътни инциденти и да запазим здравето и живота си по време на движение по пътищата.
 
Как да постигнем това? Ето няколко съвета от отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“:
 
Провери изправността на превозното средство
Подготви се с допълнителни аксесоари за дълъг път 
Планирай пътуването, но не и времето за пристигане
Провери за ограничения по маршрута си
Провери за срока на валидност на документите
Провери за незаплатени глоби по Закона за движението по пътищата
Шофирай концентрирано
Запази спокойствие при попадане в колона
Бъди отговорен към себе си, семейството си и към останалите на пътя
Бъди толерантен 
При нужда позвъни на телефон 112
 
ПРОВЕРИ ИЗПРАВНОСТТА НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО
 
- Провери преминат ли е периодичният преглед за проверка на техническата изправност 
- Провери спирачната система, маслото, антифриза и светлините
- Провери състоянието на чистачките. Ако трябва, подмени перата с нови 
- Зареди резервоарчето с миеща течност за стъкла
- Провери състоянието на гумите, в т.ч. и на резервната. Прецени в момента нуждата от смяна на зимните гуми с летни
- Провери в моторното превозно средство (отнася се за 3- и 4-колесни МПС) налични ли са аптечка, обезопасителен триъгълник, светлоотразителна жилетка и пожарогасител
- Провери съдържанието на аптечката и състоянието (изправността) на пожарогасителя
- Ако превозното средство е технически неизправно, пътувай с друг автомобил, с влак или автобус
 
Подготви се с допълнителни аксесоари за дълъг път
 
- Не забравяй да монтираш стабилно (съгласно инструкцията за употреба) детско обезопасително столче (седалка), ако ще превозваш и дете (деца)
- Зареди вода за пиене и вода за автомобила
- За мобилния телефон вземи зарядно за автомобил
- Сложи в багажника буксирно въже, зарядно за акумулатор
- Зареди повече гориво в случай, че пътуването се удължи
- Ако маршрутът и районът за почивка са ти непознати – подготви (и си носи) карта за ориентир
 
ПЛАНИРАЙ ПЪТУВАНЕТО, НО НЕ И ВРЕМЕТО ЗА ПРИСТИГАНЕ
 
- Планирай пътуването отрано и практично
- Тръгни по-рано, за да избегнеш натоварванията по маршрута 
- Използвай светлата част на деня за придвижване 
- Прави по-чести почивки, ако пътят е дълъг
- Ако има и друг шофьор, сменяйте се, за да отпочивате, ако пътят е дълъг
- Не си поставяй предварително час на пристигане. Ако закъснееш, това може да те притесни и да те предизвика към рисково шофиране с превишена скорост и неправилни маневри
 
ПРОВЕРИ ЗА ОГРАНИЧЕНИЯ ПО МАРШРУТА СИ
 
- Планирай маршрута си и местата, които ще посетиш
- Осведоми се за въведени временни ограничения на движението 
- Провери има ли участъци в ремонт 
- Информирай се за обходните маршрути и при нужда се снабди с карта за ориентир
- Проучи местата за отдих и възможностите за паркиране край обектите, които ще посетиш    
 
ПРОВЕРИ ЗА СРОКА НА ВАЛИДНОСТ НА ДОКУМЕНТИТЕ
 
- Провери валидността на свидетелството си за управление на МПС. Не тръгвай на път със свидетелство с изтекъл срок на валидност
- Провери валидността на полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Не тръгвай на път без валидна полица
- Не забравяй да вземеш свидетелството си за управление на МПС и контролния талон
- Не забравяй и свидетелството за регистрация на превозното средство
- Не забравяй валидната полица за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите
- При напускане на територията на страната носи валиден международен сертификат за „Гражданска отговорност“ на автомобилистите за чужбина – „Зелена карта“
- Носи документа, отразяващ датата за извършване на следващия периодичен преглед за проверка на техническата изправност
- Ако ще преминаваш по платената пътна мрежа, плати винетна или тол такса за превозното средство, което управляваш
- Провери стикерът за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите залепен ли е на определеното място 
- Ако ще пътуваш зад граница, провери какви документи са ти нужни, ако ги нямаш, снабди се с тях и не ги забравяй 
- За някои чужди страни се изисква паспорт. Информирай се предварително за това
 
ПРОВЕРИ ЗА НЕЗАПЛАТЕНИ ГЛОБИ ПО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
 
- Преди пътуване се информирай за неплатени задължения по Закона за движението по пътищата (ЗДвП)
- Информация за неплатени глоби по ЗДвП може да получиш:
- във всяко районно управление на МВР 
- в отдел/сектор „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР
- от Портала за електронни административни услуги на МВР
- Ако имаш неплатени задължения, рискуваш:
- временно отнемане на свидетелството за управление на МПС (на водач), ако управляваш МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба (чл. 171, т. 1, б. „д“ от ЗДвП)
- временно спиране от движение на пътно превозно средство (на собственик), ако управляваш МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба (чл. 171, т. 2, б. „к“ от ЗДвП)
- Информация за реда и начина на плащане на глоби може да намериш на адрес:
https://mvr.bg/opp/административни-услуги
в статията „Ред и начин на плащане на глоби по Закона за движението по пътищата“.
 
ШОФИРАЙ КОНЦЕНТРИРАНО
 
- Преди шофирането почини добре 
- Докато шофираш, не се разсейвай – с писане или говорене по телефона, с търсене на обхват или станция, с отклонение на мислите, с обслужване на пътниците, с ядене и др.
-  Движи се със съобразена с пътните условия скорост
- След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за теб
- Бъди особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими
-  На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличи дистанцията, движи се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта
 
ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ ПРИ ПОПАДАНЕ В КОЛОНА
 
- Не прави опити за изпреварване, защото няма да се придвижиш много напред. 
- Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притесняваш водача в автомобила отпред
- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губи търпение и не започвай изпреварване. По-добре спри, почини и продължи отново 
- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквай задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара
- Ако си в задръстване, запази спокойствие, бъди търпелив
- При образувана колона на автомагистрала не заемай/не използвай аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи
- Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси двигателя, затвори плътно прозорците и остани в автомобила. Спазвай точно указанията на контролните органи
 
БЪДИ ОТГОВОРЕН КЪМ СЕБЕ СИ, 
СЕМЕЙСТВОТО СИ И КЪМ ОСТАНАЛИТЕ НА ПЪТЯ
 
- Не пий алкохол поне 8 часа преди отпътуването на далечно разстояние 
- Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици
- Въздържай се от обилно нахранване преди шофиране, за да избегнеш сънливостта и забавените реакции 
- На дълъг път нека шофира най-опитният
-  Карай с разумна и съобразена скорост. Помни, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца
- Поставяй предпазна каска, ако си с мотопед или с мотоциклет
- Осигури каска и за пътника, настоявай да я използва
- Поставяй предпазен колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това
- Не превозвай деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки или столчета) за всяко от тях
- Ползването на колан/каска, а за деца – на седалка или столче, е задължително съгласно Закона за движението по пътищата
- Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора
- Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение 
- Възпрепятствай управление на МПС от неправоспособни
- Не допускай твоят шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдеш и ти
- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт
 
БЪДИ ТОЛЕРАНТЕН
 
Не забравяй, че пешеходците, децата и възрастните (престарелите) хора са уязвими участници в движението по пътищата
Помни, че водачите на двуколесни пътни превозни средства (велосипедисти, мотопедисти, мотоциклетисти) също са уязвими участници в движението по пътищата
Давай път на пресичащите пешеходци, но задължително се убеди, че шофьорът отзад е възприел намерението ти
Ако превозното средство пред теб спре внезапно, значи има причина. Спри и ти, не предприемай веднага маневра да го заобиколиш отляво или отдясно
Помни, че при сблъсък между пешеходец и превозно средство, пешеходецът е многократно по-уязвим и раним
Не забравяй за „мъртвата точка“ на огледалата
Мотоциклетистите са бързи и маневрени и често са „невидими“, когато заобикалят твоето превозно средство
Не засичай водач на двуколесно превозно средство. Двуколесните  са неколкократно по-нестабилни от превозни средства с 3-, 4- и повече колела
Винаги търси визуален контакт с останалите участници в движението, с които си попаднал в „конфликтна“ точка и трябва да решите кой да премине пръв. Не продължавай движението си, ако не си убеден, че и другият участник е разбрал и възприел намерението ти
 
ПРИ НУЖДА ПОЗВЪНИ НА ТЕЛЕФОН 112
Отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!