Обратно към категорията

СЛИВЕНСКИЯТ КУКЛЕН ТЕАТЪР ИЗПРАЩА 58-ия СИ СЕЗОН С ПОДАРЪК ЗА ДЕЦАТА НА ГРАДА

   

СЛИВЕНСКИЯТ КУКЛЕН ТЕАТЪР ИЗПРАЩА 58-ия СИ СЕЗОН С ПОДАРЪК ЗА ДЕЦАТА НА ГРАДА

Последното за този сезон представление на ДКТ – Сливен ще бъде с вход свободен! Представлението е подарък за децата по случай празника на детето – 1 юни! ПРАСЕТО, КОЕТО ИСКАШЕ ДА СТАНЕ ПРИНЦЕСА е спектакълът, с който театърът ще поздрави децата и ще завърш 58-ия си театрален сезон. Празничното представление ще започне точно в 11.00 часа на 2 юни /неделя/, в салона на ДКТ-Сливен!
 
7 премиерни заглавия, 10 награди от национални и международни фестивали и множество участия на престижни театрални сцени у нас и в чужбина е равносметката на ДКТ-Сливен за поредния успешен сезон
 
Куклен театър  – Сливен завършва поредния си успешен сезон с реализирани 7 премиери,  множество участия и  отличия от престижни национални и международни фестивали. Премиерните спектакли „Бяла приказка” от Валери Петров, постановка Боньо Лунгов и „Малкото Джудже” от Теодора Попова – Лазарова, с режисьор Петромил Денев, се радваха на голям интерес и бяха отличени на фестивалите НКТФ „Михаил Лъкатник“ , Ямбол 2019 и „Сцена, палитра, слово“ – Пловдив 2019.  Представеното преди броени дни последно премиерно заглавие на театъра - „Славеят“ по Ханс Кристиян Андерсен, режисьор Любомир Колаксъзов, също силно впечатли публиката.
Два нови спектакъла за възрастни влязоха в репертоара на театъра през този сезон.   ЦЪФНАЛИ ОЧИ по романа на Радостина Ангелова  „Виенски апартамент“, режисура Габриела Хаджикостова и Ищван Наги, е съвместен проект на ДКТ-Сливен и Малко Театро-Будапеща, реализиран с подкрепата на Министерството на човешките ресурси на Унгария. Постановката беше представена с успех както на сливенската и столичната публика, така и на българската общност в Будапеща, Унгария. Спектакълът беше посрещнат с голям успех и овации на сцената на Народния театър на Будапеща, в рамките на Пролетния фестивал, който е най-голямото културно събитие в Унгария и събира артисти от цял свят. КОМЕДИАНТКАТА е другият премиерен спектакъл за възрастни на театъра през сезон 2018/2019. Моноспектакълът с участието на актрисата Мая Бежанска, е   по  новелата на Джон Л‘ьору,  драматизация и постановка - Невена Митева. Представлението веднага впечатли зрителите и получи награда за режисура наХХI Международен монодрама фестивал Битоля, Република Северна Македония и награда за най-добър моноспектакъл от IX  Международен фестивал на камерните театри, организиран от NETA, Враца 2019.
Представленията „Драконът“ по Евгений Шварц, с режисьор Бисерка Колевска и „Малки истории за любовта“ с режисьор Петър Тодоров, успешно представиха ДКТ-Сливен на 10-ти МФУКТ „Панаир на куклите“, София 2018; XVII Международен фестивал на детските театри, Баня Лука, Република Сръбска, 2018; VII Международен театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено на възрастни”, Смолян 2018 и IV Международен куклен фестивал, Анкара, Турция, 2018.
Режисьорът на спектакъла  „Приказка за късмета“, Ефимия Павлова, получи наградата за режисура на XV Зимен фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово", Пловдив, 2019.
Работата и усилията на екипа на Държавен куклен театър-Сливен получиха отлична оценка и от Министерство на културата. Театърът за поредна година е сред отличниците в комплексната оценка на министерството,  за цялостната дейност на културните институти в областта на сценичните изкуства.
В навечерието на финала на театралния сезон екипът на  „Любовта към трите портокала” по Карло Гоци, с  режисьор Бисерка Колевска, ще представи постановката  в Братислава, Словакия 29-31.05., в рамките на съвместен проект между Български културен институт Братислава и Гражданско сдружение на приятелите на българското училище  „Христо Ботев” в Братислава. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за подкрепа на културата на малцинствата. 
Спектакълът „Комедиантката” ще бъде представен на IX Международен театрален фестивал на камерните и моноспектаклите „LUDI”, от 5 до 8 юни в гр. Орел.
По традиция, през  лятото в театъра  продължава работата по нови постановки и различни проекти, които ще бъдат представени през новия сезон! Екипът на ДКТ-Сливен желае на всички приказно лято!

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!