Обратно към категорията

Стартира акция „Зима”

Добавено на: 31.10.2019 14:24
   

Тя ще се проведе от 1 до 30 ноември на територията на цялата страна

През миналия зимен период – от 1 ноември 2018 г. до 31 март 2019 г., на територията на област Ямбол са настъпили 33 тежки пътнотранспортни произшествия със 7 жертви и 35 ранени.

От 1 януари до 30 октомври 2019 г. от контролните органи са съставени 2878 актове за установени административни нарушения (АУАН) по ЗДвП и КЗ, 23 362 фиша, като 13 295 от тях са електронни. За сравнение – през същия период на 2018 г. общият брой на съставените АУАН е бил 2842, на фишовете е бил 19 251, от които 10 620 са били електронните.

С началото на зимния сезон и необходимостта от превантивни действия за ограничаване пътнотранспортния травматизъм от 1 ноември стартира традиционната Акция „Зима”. Организацията и дейностите по акция се провеждат от отдел „Пътна полиция” към Главна дирекция „Национална полиция” в партньорство със Съюза на българските автомобилисти, Българския червен кръст, Агенция „Пътна инфраструктура”, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

На брифинг днес в сградата на ОДМВР-Сливен началникът на сектор „Пътна полиция”-Сливен главен инспектор Илиян Николов, председателят на СБА за Сливен Андон Андонов и Борил Димитров главен специалист в БЧК-Сливен, представиха инициативите и предстоящите кампании по пътна безопасност в рамките на Акция „Зима”.

Дейностите и планираните инициативи бяха представени от главен инспектор Илиян Николов, началник на сектор „Пътна полиция”-Сливен. Акцията стартира на 1 ноември и ще продължи до 30 ноември, като в тези дни ще се проведат три кампании, които са реализирани успешно през последните 4 години. Първата кампания е „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на велосипеди и превозни средства с животинска тяга. Тя ще се проведе от 1 до 10 ноември. Ще се следи за използване на светлоортазителни жилетки, знаци, и други елементи, които способстват този вид пътни превозни средства да бъдат лесно забележими в тъмната част на денонощието.

Втората кампания е „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. Тя е предвидена за дните от 11 до 20 ноември. Ще бъдат санкционирани както пешеходци, пресичащи неправилно, така и водачите, неосигуряващи предимство на пешеходци. Контролът ще бъде завишен в часовете, когато се стъмнява и видимостта е по-малка, както и в тъмната част на денонощието. Ще се наблегне на превантивния контрол на пешеходци, които пресичат неправилно. На нарушителите ще бъдат налагани ефективни санкции.

Третата кампания е „Безопасно шофиране при зимни условия”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще се проведе за времето от 21 до 30 ноември. Ще се осъществява контрол над техническата изправност на автомобилите и подготовката за движение при зимни условия- проверка на гумите, при които дълбочината на грайфера трябва да бъде равна на 4 мм или по-голяма, осветителните системи, системите за почистване на стъклата, оборудването на автомобила със задължителните триъгълник, жилетка, аптечна, пожарогасител.

По времена кампаниите ще се следи и за нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм като употреба на алкохол, неправоспособност и превишаване на скоростта.

И тази година третата неделя на месец ноември е обявена за Световния ден за възпоменание на загиналите при пътни произшествия. На 17 ноември 2019 година е предвидена превантивно-информационна кампания с участието на младежите доброволци от БЧК-Сливен. На този ден традиционно Пътна полиция и БЧК информират водачите за основните причини за възникване на пътни инциденти и апелират за толерантност на пътя. Тази година в кампанията ще се включи и Регионалната здравна инспекция, каза Борил Димитров, които заедно с Българския червен кръст ще осигурят информационни материали за Акция „Зима” и награди за водачите, които използват обезопасителните системи за деца.

Съюзът на българските автомобилисти предоставя на водачите безплатни прегледи и консултации по отношение на състоянието и подготовката на автомобилите за зимния сезон. Всеки, който желае може да направи това в пункта на СБА, който се намира на бул.”Банско шосе” №4 в град Сливен, в рамките на Акция „Зима” от 1 до 30 ноември. Андон Андонов, председател на СБА в Сливен, отбеляза важността на доброто състояние на автомобила за безопасността на водачите и пътниците. Той очерта няколко основни елемента от подготовка за зимата, на които следва да се обърне внимание- основна проверка на гумите, те трябва да бъдат подходящи за движение в зимни условия, проверка на антифриз и течност за чистачки, техническа изправност на отоплителната система, снабдяването с вериги и въже за теглене и не на последно място изправността на светлините.

През зимния период на 2018/2019 година на територията на страната са станали 2318 пътни произшествия с 2909 ранени и 221 загинали. За същия период през зимата на 2017/2018 година са станали 2528 произшествия с 3177 ранени и 246 загинали.

На територията на ОДМВР – Сливен за периода 01.11.2018-15.03.2019г. са станали 39 тежки ПТП с 6 загинали и 44 ранени.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!