Обратно към категорията

Стефан Радев за зимните празници в Мечкарево: Съборът запалва искрата на българските народни обичаи у все повече млади хора  

Добавено на: 27.12.2022 09:51
   

20 певчески и обредни формации от страната и региона днес си дадоха среща в традиционния събор „Зимни празници“ в сливенското село Мечкарево. 21-ото издание на регионалната фолклорна проява се завръща след двегодишно прекъсване. Гост на събитието бе кметът Стефан Радев, който даде официалното начало на конкурсната надпревара. Той  използва случая да благодари на кмета на село Мечкарево Георги Стоянов, на местното Читалище „Просвета 1925” и на всички ангажирани със съхраняването на дългогодишната традиция на празника вече 21 години.

„Благодаря на всички участници и нашите гости за това, че отново ще сътворят фолклорен празник тук, на откритата сцена. Поздравявам многоуважаемото жури, което от години е част от тази традиция и придават необходимото ниво, за да привличаме все повече участници и състави. Радвам се, че виждаме все по-млади хора, което означава, че изпълняваме основната функция на тези събития – да предаваме на младите поколения българските традиции и обичаи, тяхната красота и богато съдържание“, заяви още от откритата сцена кметът Радев. Той пожела на всички здрава, щастлива и мирна Нова година, която да върне на целия свят нормалността и да остави в миналото пандемията, войната и поредицата от кризи.

На свой ред кметът на селото Георги Стоянов приветства всички участници и гости с „Добре дошли!“, като им пожела успешно представяне. Той изрази надежда, че с общи усилия и желание, традицията ще бъде продължена и занапред.

Съборът „Зимни празници”  е с конкурсен характер и основните му цели са да популяризира традиционните български фолклорни обичаи свързани със зимните народни празници, както и представяне богатството на националното ни песенно и танцово изкуство. Пред публиката състави от различни възрастови групи ще представят обред или фрагмент от зимен обред. Сред тях са „Варвара, Сава, Никулден“, „Сватосване – годеж“, „Игнажден“, „Посрещане на коледари“, „Седянка“, „Господинов ден“, „Караманов ден“, “Побратимяване – хващане на арътлици“. В програмата е включено и автентично изпълнение на коледарските групи. Тази година в събора гостуват формации от Ямбол, Бургас и Хасково. В рамките на днешния празник ще се проведат следните конкурси - за най-точно възпроизвеждане на зимен обред, на фрагмент от обред, за изпълнение на  обреден танц, за обредни хлябове и сурвакници. Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от професионално жури с председател - доц. д-р Владимир Демирев, етнолог и фолклорист и членове - Иван Стоянов, музикант и хореографът Станка Иванова. Съставите, представили се най-добре, ще бъдат отличени с първо, второ и трето място. Наградите са парични и са  осигурени от Общински съвет - Сливен. Всички участвали състави ще получат диплом и сувенир.

Сред присъстващите на днешното официално откриване бяха още народните представители Десислава Танева и Татяна Султанова, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.кметът Пепа Чиликова, кметове на населени места и граждани. Програмата на събора продължава през целия ден.

„Зимни празници” се организира от Община Сливен, Кметството и Читалище „Просвета 1925”, с. Мечкарево.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!