Обратно към категорията

По-високи добиви на ечемик и пшеница очакват в Ямболско

Добавено на: 09.06.2021 09:44
   

По-високи добиви при ечемика и пшеницата се очакват през тази година в Ямболска област в сравнение с миналогодишната реколта. Засега е добро състоянието и на пролетниците, предават от БНР.

По-малко от 5 процента са пропадналите с пшеница площи през тази година в региона, в много добро състояние са около 15 на сто от посевите, а в добро - близо 60 процента, отчитат от областната служба "Земеделие".

Заради сушата през миналата година, добивите бяха значително по-ниски от обичайните за областта, но сега стопаните се надяват на високи добиви, както при есенниците, така и при пролетните култури.

Според Стефан Чолаков, председател на една от ямболските земеделски кооперации, падналите до момента дъждове не са достатъчни.  

"Нуждаем се от дъжд, сега цъфти пшеницата, тя иска влага, тя ѝ трябва да налива. Слънчогледът - също иска, царевицата - също".  

Официално жътвата на ечемика в областта ще започне на 10 юни в община Тунджа, но масово прибирането на реколтата ще закъснее с около две седмици, прогнозират зърнопроизводителите.  


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!