Обратно към категорията

162 години от смъртта на будителя Ради Колесов

Добавено на: 29.06.2024 12:49
   

В църквата „Света Троица“ в ямболския квартал „Каргон“, където се намира гробът на Колесов, родственици и граждани на Ямбол отбелязаха 162 години от неговата кончина.

На събитието присъства председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, който също е родственик на възрожденския будител, както и Жечка Ганкова – председател на Инициативен комитет „Наследници на рода Чапърови“.

Фамилията на будителят и общественик Ради Колесов е Чапъров. Колесов е псевдоним от занаята на баща му – колар, който майсторил „колеса“ за каруци. Неговият жизнен път е кратък – само 25 години, но колелото на живота му се движи на бързи обороти и той постига много за кратко време. Учи в „Даскалоливницата” в град Елена, където се запознава с Георги Раковски, включва се като писар и касиер на формиращата се чета на Капитан Дядо Никола.

В резултат на избухналото и провалено въстание Ради Колесов е заловен и хвърлен в затворническа килия, където изяжда списъка с имената на всички участници, за да не попаднат те в ръцете на османците. Прекарва 2 години и 7 месеца в търновския затвор, където се разболява от туберкулоза. Колесов не престава да се занимава с книжовна дейност - превежда от руски „Повест на Гнерих Айсенфелский”, издадена през 1859 година. В затвора той започва да превежда популярен превод на биографията на Александър Македонски.

През 1859 година богати българи събират пари и 21-годишният Колесов е освободен. Поканен е за учител в училището при черквата „Св. Георги”, където преподава от 1860 до смъртта си през 1862 година. Славата на класното училище, в което преподава с Добри Чинтулов, който по това време също е учител в Ямбол, привлича нови ученици.

В началото на 1862 година годеницата му Донка Ташкова се разболява и умира. В средата на юни същата година Колесов научава, че Хаджиставревата буна в Северна България, в която е смятал да включи и ямболци, се е провалила. Потресен от тази вест, Колесов получава кръвоизлив от туберкулозата. В същото време до ямболският каймакамин идва нареждане за незабавното арестуване на учителя, но неговият благодетел хаджи Васил Драгоев успява да издейства от властите отлагане на ареста до оздравяването му.

На 29 юни 25-годишният революционер и просветител, учител и преводач, поет и народен будител и инициатор за създаването на първото читалище в Ямбол, Ради Иванов Колесов умира.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!