Обратно към категорията

Болярово и Елхово обмислят да изградят сепарираща инсталация със собствени средства

Добавено на: 13.03.2022 12:13
   

Ново предложение за партньорски проект с община Болярово по отношение на намаляването на отпадъците отправиха от община Елхово. Това съобщи пред журналисти кметът на община Болярово Христо Христов. Той припомни, че преди месеци община Елхово окончателно взе решение да прекрати финансирания проект по Оперативна програма „Околна среда“ за изграждане на сепарираща и компостираща линия към регионалното депо в с. Добрич.

Отказът е официално документиран от страна на Общински съвет – Елхово и кмета на община Елхово, които са водещата страна по проекта, впоследствие договорът бе прекратен и от министъра на околната среда, а при тази ситуация подписа си под споразумението за това положи и кметът на община Болярово. Девет милиона лева бяха загубени, две години също.

Община Елхово обаче сега предлага алтернативен вариант - със собствени сили и средства на двете общини, които стопанисват регионалното депо в село Добрич, да се изгради сепарираща инсталация.

По-големият дял от средствата ще бъдат осигурени от бюджета на община Елхово, тъй като те извозват и много повече отпадъци. Болярово също ще участва с дял, като основно средствата ще бъдат осигурени от отчисленията за депониране на отпадъци, които се правят към РИОСВ. В момента те са около 114 000 лв. Първоначалните проучвания сочат, че за изграждането на сепарираща инсталация с капацитет, достатъчен като за общините Болярово и Елхово, са необходими около 500 хиляди лева.

Паралелно с това кметът на Елхово Петър Киров е информирал, че от края на тази или началото на следващата година ще започне изграждането и на компостираща линия, която ще събира градинските и животинските отпадъци от територията на двете общини Елхово и Болярово. Тя е по частна инициатива и отново ще е в село Добрич.

Предстои екип на община Болярово да направи среща с инвеститора. Идеята е да се изнася не само градинския отпадък, но и от дейността на земеделските производители, който след преработка във вид на органичен тор да се използва при натоваряване в селскостопанската продукция.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!