Обратно към категорията

Българо-гръцки събор организират в Голям манастир на 28 май

Добавено на: 27.05.2023 11:07
Снимки: Община Тунджа
   

Българо-гръцки събор ще се състои тази неделя (28 май) в местността Църквичката на Манастирските възвишения край село Голям манастир, община Тунджа. Проявата се организира за 14-а година от местната управа и изселници в Гърция, чиито корени са от селата Генерал Инзово и Голям манастир.

В параклиса „Св. Атанасий Велики“ в местността ще бъде отслужен молебен за здраве и раздаден курбан. Предвидена е и богата фолклорна програма. На събора се очакват близо 100 гости от Гърция и официална делегация от побратимената община Домоку, каза още кметът на община Тунджа.

През 2016 г. параклисът в труднодостъпната местност на Манастирските възвишения бе възстановен изцяло с дарения, след като десетилетия преди това тънеше в разруха. Освещаването му бе направено от български и гръцки свещеници.

Съборът на Манастирските възвишения се провежда от началото на 20-и век. По време на войните компактното гръцко население напуска околните села, заради споразумение между България и Гърция. Ражда се обаче традицията всяка година потомците им да се завръщат и събират с местните около Спасовден.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!