Обратно към категорията

Днешният ден - 23 ноември, е празник на едни от големите символи на Ямболска област и на столицата ни

Добавено на: 23.11.2022 07:13
   

Днешният ден - 23 ноември, е празник на един от големите символи на Ямболска област. Църквата "Св. Александър Невски" към манастира "Св. Спас" в лесопарк "Бакаджик" край Ямбол чества днес своя зимен празник. Това е първият паметник на загиналите руски и български воини в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 година в България.
На 23 ноември се почита паметта на св. Александър Невски, който е бил княз на Новгородската област. Според историята княз Александър храбро защитавал града си от нашествието на шведския крал, молейки Бог да му помогне. Когато вражеските армии се сблъскали при река Нева, спечелила армията на Александър. От битката при река Нева идва и името му - Александър Невски.
Православният храм на Бакаджика е построен по предложение и с финансовата помощ на генерал Михаил Скобелев и на неговото семейство. През 1878 година генералът и командваната от него 30-та пехотна дивизия се установяват в района на Ямбол. В началото на следващата година руски войници и местното население започват строежа на църквата близо до мястото на разрушения от турците по време на Априлското въстание мъжки манастир. Наречен е на името на Александър Невски - защото тогавашният руски цар Александър Николаевич, имал за свой небесен покровител, вдъхновител и помощник именно този светец.
Църковният храм е с размери 16.70 м дължина и 5.20 м ширина. В него, според стария обичай, е изградено и женско отделение.
Окончателно е завършен с доброволния труд на ямболци и населението от околните села, тържественото му освещаване е през септември 1884 година. До 1934 г. е под върховенството на Руската православна църква, след което преминава под егидата на Българската патриаршия.
А междувременно на 19 февруари 1882 година е положен и основният камък на катедралата „Александър Невски“ в София. Патриаршеската катедрала в столицата е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров.
Заедно с основния камък в храмовите основи са поставени и два текста: единият е гравиран върху метална плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 г.
Официалното освещаване на храма се прави едва през 1924 г. Тъй като храмът има три престола, освещаването се извършва в три поредни дни – 12, 13 и 14 септември.
На днешния 23 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!