Обратно към категорията

Фармацевти в Ямбол излязоха на протест срещу планираните промени с рецептите за лекарствата по здравна каса

Добавено на: 03.07.2024 16:12
   

Фармацевти в Ямбол излязоха на протест срещу планираните промени с рецептите за лекарствата, отпускани по здравна каса. Те се събраха пред Районната здравноосигурителна каса в града, а почти всички 30 аптеки в региона останаха затворени за два часа, от 14:00 до 16:00 часа днес. Според фармацевтите промяната в Наредба 4 ще се отрази негативно и на аптеките, и на пациентите.

Отпускането на лекарствата по здравна каса в една рецепта ще доведе до сериозни финансови загуби за аптеките. Много от тях ще прекратят договорите си със здравната каса, а други ще фалират. За пациентите това означава много дълго чакане, пътуване до отдалечени аптеки, а често и невъзможност за обслужване, посочи Константин Попов – главен секретар на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България.

„В последните години имаме много разходи покрай софтуерната програма за електронните рецепти. Най-вероятно аптеките ще трябва да се пренасочат да печелят от продажба на хранителни добавки, на козметика, на санитарни материали. Това ще доведе до по-дълго чакане на наистина нуждаещите се и болни хора“, каза председателят на Регионалната фармацевтична колегия Станислав Георгиев.

„Ако тази промяна се одобри, тя ще се отрази пагубно на аптеките, особено в малките населени места ще се наложи да затворят врати. Това ще ограничи достъпа на пациентите до лекарства в тези райони, а там живеят възрастни, трудноподвижни хора. Нашите искания не са да получаваме повече средства, а да остане, както е до момента“, посочи магистър-фармацевтът Ирина Георгиева.

„Това реално отнема прихода на всяка аптека, тя става просто един буфер между търговеца на едро за нула лева печалба и пациента. Ние тези лекарства не ги продаваме, а отпускаме. Слагаме своя дигитален подпис и носим отговорност за всяко лекарство. Въведена е каскада за следене – даваме на няколко институции справки какво сме купили, какво сме отпуснали. Ние обезпечаваме пациентите с медикаменти от два до 20 хил. лева. Печелим нула лева и реално чакаме парите си, стискайки палци да сме спазили всички хипотези от каскадата на контрол, което става до една година, откакто сме срещнали пациента“, коментира Петър Буцев, който е потомствен фармацевт.

Според него не се касае просто за намаляване на такса или сборуване на медикаменти от типа „един пациент – една рецепта“, а за „тотално убийство на фармацевтичния бранш“. „Единственият бранш, който ще работи без реална надценка, което според Търговския закон е някакъв вид злоупотреба. Няма бизнес, който да работи без печалба. Това реално е кухо превъртане на медикаменти по фактура. Ние ги купуваме и даваме на касов бон с нулева надценка, един вид сив сектор. Ние работим за такса, а тя е нелепа. За три лева ние трябва да извършим верификация, да закупим медикамента, да го съхраняваме при подходящи условия“, добави той.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!