Обратно към категорията

Художници и бизнесмени обединени от общата цел да откупят графика на Жорж Папазов

Добавено на: 29.07.2020 11:04
   

Откупуването на графика на Жорж Папазов за фонда на ямболската галерия, която носи неговото име, обедини в благородна кауза ямболски художници и бизнесмени, съобщава Делник.

Графиката е била част от колекцията на знаменития художник Пенчо Балкански. Неговият син – Александър Балкански, я е предложил на ямболската галерия, защото е искал тя да стане част от фонда й. Представители на ХГ „Жорж Папазов“ видели графиката, харесали я, дали я за експертиза на Националната художествена галерия, където се произнесли за нейната оригиналност.

Техниката на графиката е офорт – отпечатък от метал. Според световните стандарти за оригинали се признават до 35 отпечатъка.

Екипът на галерията е приложил нетрадиционен подход, за да успее да реализира откупката.

„Група художници, обединени от идеята да влезе във фонда ни една такава графика събрахме картини, които бяха откупени от група бизнесмени, приели присърце идеята. Те се отзоваха на моя повик, купиха тези картини и с придобитите целеви средства я откупихме“, разказва директорът на галерията Петко Йорданов и споделя, че са действали по почина на  Левски – богатите с парите, бедните с труда и са успели.

За да влезе във фонда на галерията графиката на Жорж Папазов, са продадени пет картини на ямболски художници.

„За нас Жорж Папазов е много специален, той ни е патрон. Естествено беше да реагираме на това, че се появява такава графика“, коментира още директорът на галерията. Той разказва още, че в Софийска градска галерия има същият отпечатък, възможно е да има в България и други.

Интересна е и историята как тази графика е попаднала в колекцията на Пенчо Балкански.

Жорж Папазов е бил притиснат от обстоятелствата след две неуспешни изложби в България и е бил много разочарован. Той е бил отхвърлен, отритнат, осмят от тогавашната критика – става въпрос за изложбите му около 1935 г. в София. Тогава е поискал пари от Пенчо Балкански, за да може да се прибере във Франция, а в замяна е оставил няколко картини и няколко графики. Една от тези творби вече е притежание на ямболската художествена галерия.

„Бяхме твърдо решили да я купим тази работа, категоричен е Петко Йорданов, който споделя: „Някак си ни се искаше да измием срама на предишни поколения, които са го отхвърляли дори от Ямбол. Не е бил признат за голям художник, бил е обявен за художник на декаденса, така той прекъсва връзката си с България и тя остава завинаги само в сърцето му. Дори е искал да направи дарение на Ямбол от негови картини, но то е било отхвърлено. Сега тази колекция е собственост на Пти Пале в Швейцария. Тази колекция е гостувала в Ямбол през 80-те години на XX век, видяхме много негови творби, които можеха да бъдат на Ямбол“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!