Обратно към категорията

Издателство „Захарий Стоянов“ направи ново дарение за читалищата на община „Тунджа“

Добавено на: 28.06.2023 16:26
   

Ново мащабно дарение на Издателство „Захарий Стоянов“ от над 3500 тома за 40-те тунджански читалища обяви издателят Иван Гранитски на пресконференция в община „Тунджа“. Дарението и Голямото литературно четене в Ямбол са посветени на най-важния празник - 24 май, и на държавата на духа, както нарича България акад. Лихачов, поясни Гранитски и допълни, че българската литература е най-силната преграда пред нихилизма, пред забравата и пред всичко, което заплашва нашето общество в тези драматични времена.

Всяко от читалищата получава между 90 и 100 тома най-вече българска литература, сред които са и произведения на автори от Ямболска област.

Иван Гранитски припомни, че идеята за подобни дарения започва от община „Тунджа“ и вече обхваща всички 82 читалища в Ямболска област. Той изтъкна, че стратегията на издателството и на Съюза на българските писатели е книгите да не стоят в складовете, а да отидат в библиотеките на читалищата и училищата. „Когато няма официална помощ от държавата, ние правим това с общините, защото те са нашия най-естествен съюзник, тъй като остатъците на патриотизъм и истинска държавност се крепят на тях. Последните две години при този разпад на държавната власт само общините работят“, каза още Иван Гранитски.

Заедно с издателя в община „Тунджа“ бяха и поетът Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, поетите Петър Андасаров и Атанас Звездинов, проф. Боряна Бужашка и проф. Ваня Добрева от Унститута за библиотекознание и информационни технологии, автори на книги на историческа тематика и литературознание.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!