Обратно към категорията

Кметът на Болярово на конференция в Белгия за развитие на селските райони

Добавено на: 11.12.2019 08:49
   

„Устойчиво развитие на селските райони“ бе темата, която събра за четвърти път партньорите по проект “ #ЕuSAVE-Дейности на гражданите на ЕС за умни исторически селища“, този път в град Ѝпер в Белгия.

Двата дни на конференцията, в която участва и кметът на Болярово Христо Христов, бяха посветени на дискусии, свързани със средствата за подкрепа на развитието на местните общности.

Като граничен селски регион, районът на Ѝпер, също като Болярово, изпитва типичните трудности на граничните селски райони като недостатъчен публичен транспорт, изолация на възрастните хора, емиграция и намаляване на населението.

В същото време, градът, в който по време на Първата световна война за пръв път в историята е използвано химическо оръжие - газ, получил името си от това на града – иприт, показва смайващи традиции на почит към всички жертви, независимо съюзници, белгийци или немски войници. Всеки ден в 20,00 часа, в град Ѝпер прозвучава последното повикване към загиналите войници. Своеобразна церемония за отдаване на почит към военните жертви, провеждана неизменно всеки ден.

Представителите на партньорите по проекта от община Болярово, от Испания, Италия, Португалия, Хърватска, Литва и Северна Македония се запознаха с оригинални идеи за привличане на посетители като подвижна библиотека, съчетана с офис за изготвяне на лични документи; кафе, в което се ремонтират домашни уреди и много други.

По време на срещата се обсъди и изпълнението на проекта през 2020 година, когато координатори на дейностите ще бъдат представителите на община Болярово, България и представителите на община Марвао от Португалия.

Проектът ще се изпълнява до декември 2020 година, като през юни догодина община Болярово ще бъде домакин на шестото международно събитие по проекта.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!