Обратно към категорията

Кметът на Ямбол Валентин Ревански дарява заплатата си за възстановяването на северната стена на Ямболската крепост (Видео)

Добавено на: 02.09.2021 14:20
   

Продължават дейностите по почистването и откриването на северната стена на средновековната Ямболска крепост. Този месец кметът на община Ямбол Валентин Ревански дарява своята заплата за тази кауза. С нея ще бъдат покрити разходите за използването на тежка техника при облагородяване на района на средновековното защитно съоръжение.

„Нужно е да помним нашата славна история, да се гордеем с нея и да я предаваме на поколенията след нас. Крепостта Дъбилин е първата на Балканския полуостров, която оказва съпротива на османските завоеватели. Летописите свидетелстват, че тя е била една от най-красивите между Стара планина и Адрианопол, днешния Одрин. За мен и моят екип почистването и укрепването на северната стена на крепостта е една добра кауза и ще се радвам, ако бъде подкрепена от жителите на Ямбол. Всеки, който има желание, може да помогне с финансови средства, техника или с труд. В Ямбол вече има такива примери, сред които почистването и облагородяването на част от коритото на река Тунджа, ремонтът на ротондата на минералната баня и набирането на средства за построяване на паметник на Васил Левски,“ коментира Валентин Ревански.

Дейностите по почистването на крепостната стена се извършват под наблюдението на археолога Явор Русев, представител на Регионален исторически музей - Ямбол.

Ямболската фирма „Гео Груп“ е предоставила безвъзмездно инертен материал – речен камък, които ще бъдат насипани в подстъпите на стената.

Припомняме, че всички дейности по почистването и възстановяването на крепостната стена се провеждат по инициатива на кмета на Ямбол. За съжаление, по-голямата част от крепостта Дъбилин се намира под основите на Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“ и съседните жилищни сгради.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!