Обратно към категорията

"Кукерландия" обединява общините Ямбол и Тунджа

Добавено на: 18.02.2020 18:25
   

Преди близо месец кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и кметът на Община Тунджа Георги Георгиев дадоха първа съвместна пресконференция относно организацията и провеждането на 21-то издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ 2020, който тази година ще се проведе в дните от 27 февруари до 1 март. На срещата в Конферентната зала на община Тунджа присъстваха и заместник-кметовете на двете общини Енчо Керязов и Станчо Ставрев.

„Основното послание на този фестивал е, че фолклорът трябва да обединява хората от двете общини. Община Тунджа е пазител на тази уникална за региона ни традиция, която се опитваме да съхраним за поколенията и която трябва да бъде съпреживяна и от хората в областния град.“, подчерта домакинът на срещата Георги Георгиев.

От своя страна кметът на Ямбол Валентин Ревански благодари за поканата и даде уверение в това, че тази съвместна работа ще бъде последвана от други инициативи, полезни и за двете общини.

„Общините в област Ямбол трябва да бъдат обединени около различни каузи и събития в полза на гражданите. "Кукерландия" е емблематично събитие, което отново ще събере стотици участници и хиляди гости“, заяви кметът на община Ямбол.

Въпреки че тази година разходите за нощувки и храна не се поемат от организаторите, общият брой на групите, потвърдили участие, е петдесет и шест - четиридесет и шест от страна и шест от чужбина – две групи от Македония, Молдова, Русия, Турция и Гърция. Разходите, спестени от нощувки и храна за участниците възлизат на близо 20 000 лв., поясни заместник-кметът на Община Ямбол Енчо Керязов, а наградният фонд е увеличен от 15 000 лв. на 18 000 лв. Той маркира новите моменти в тазгодишното издание на Фестивала – изнесената сцена между община Тунджа и Безистена, където ще проведе Детския фолклорен празник „Аз съм кукерче!“, представянето на възпоменателната сребърна монета „Кукери“ от серията „Български традиции и обичаи“, пусната в обръщение на 17.02.2020 от БНБ, пищното карнавално шествие, в което организаторите предизвикват гражданите и гостите на града ни да се включат облечени във фолклорни носии и да се потопят на невероятната атмосфера с изпълненията на ансамбъл „Филип Кутев“ на новата сцена зад Спортна зала „Диана“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!