Обратно към категорията

Квартет „Дианополис“ изпълни оратория на Хайдн на Възкресение Христово пред сградата на Община Ямбол

Добавено на: 25.04.2022 11:15
   

На 24 април, Великден, квартет „Дианополис“ изпълни ораторията „Седемте последни слова на нашия Спасител от Кръста“ от великия австрийски композитор Йозеф Хайдн. Концертът започна в 18:00 часа пред сградата на Община Ямбол.

Преминаващите граждани и гости на града се спираха да слушат красивата музика в празничната вечер, която допринесе за атмосферата на Възкресение Христово.

Историята на творбата е интересна. Тя е поръчана на Йозеф Хайдн през 1786 г. за службата на Разпети петък в Кадис, Испания. Публикувана през 1787 г. и изпълнена след това в Париж, Рим, Берлин и Виена, композиторът я адаптира през 1787 г. за струнен квартет, одобрява версия за соло пиано през същата година и накрая я адаптира през 1796 г. като оратория (със соло и хорови вокални сили).

Седемте основни раздела се основават на седем фрази, приписвани на Иисус по време на неговото разпятие.

Йозеф Хайдн разказва историята за създаването на произведението и трудностите, които среща, в предговора на новото ѝ издание от 1801 година: „Преди около петнадесет години бях помолен от каноник от Кадис да композирам инструментална музика върху седемте последни слова на нашия Спасител на Кръста. В катедралата на Кадис е обичайно да се изпълнява оратория всяка година по време на Великия пост, като ефектът от изпълнението се засилвал немалко от следните обстоятелства. На стените, прозорците и стълбовете на църквата се окачва черен плат и само една голяма лампа, висяща от центъра на покрива, разчупвала тържествения мрак. По обяд вратите са затворени и церемонията започва. След кратка служба епископът се качва на амвона, произнася първото от седемте слова и проповядва. След приключването ѝ той напуска амвона и пада на колене пред олтара, докато звучи музика. После епископът произнася второто слово и проповядва, след това третото и т. н., като звучи музика след приключването на всяка проповед. Моята композиция беше подчинена на тези условия и не беше лесна задача да съчиня седем адажио с продължителност по десет минути всяко, без да уморявам слушателите; наистина открих, че е напълно невъзможно да се огранича до определените граници.“

Свещеникът, който поръчал творбата - дон Хосе Саенц де Санта Мария, платил на Хайдн по най-необичаен и оригинален начин – изпращайки на композитора торта, пълна със златни монети.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!