Обратно към категорията

Ловци намериха още 3 глигана с африканска чума в елховско

Добавено на: 16.09.2020 11:15
Снимки: Pixabay.com
   

Три нови случая на африканска чума по глигани са установени на територията на Държавно горско стопанство-Елхово миналата седмица, сочи справка от информационната секция на сайта на Българската агенция по безопасност на храните. Две от дивите свине са намерени мъртви, третата е отстреляна от ловци, потвърди за 999 д-р Стоян Колев началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ямболската дирекция на БАБХ.

Глиганите са намерени в местностите „Балабана“, „Топчията“ и „Кайряка“.

Припомняме, че в края на август два глигана, носители на заразата, бяха намерени мъртви при обход на ловците отново в местността „Балабана“ на територията на Държавно горско стопанство – Елхово.

Дни по-късно беше намерена мъртва дива свиня и на територията на фазанарията в Елхово, чиято проба също се оказа положителна за африканска чума.

Ареалът на една дива свиня по принцип е 22 километра, намерените през последните седмици мъртви глигани са в радиус от 10 километра, обясни д-р Колев и допълни, че областната дирекция за безопасност на храните е обучила ловците от областта за мерките за биосигурност, които да предприемат при лов и при вземането на проби от намерено мъртво или от отстреляно диво прасе.

С цел превенция на заразата на ловците се заплащат по 100 лева за всяка намерена мъртва или отстреляна дива свиня, независимо дали тя е носител на болестта или не.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!