Обратно към категорията

Млада режисьорка с дебют в ямболския куклен театър

Добавено на: 17.07.2021 11:14
   

Сцената на ямболския куклен театър „Георги Митев-Жоро“ ще даде старт на младата Гергана Трайкова като режисьор на 24 юли. Тогава ще бъде представена нейната драматизация по изключително забавната приказка на Маргарит Минков „Весел, гъделичкащ смях“.

Това всъщност е дипломният спектакъл на Гергана Трайкова, с който тя стигна до финала в конкурса „Най-най-най“ на НАТФИЗ. Тази година тя завърши магистратура по „Режисура в куклено-театралните практики“. А ямболската публика я познава от участието й в дискусиите в Националния куклено-театрален фестивал “Михаил Лъкатник 2019”, организиран от куклен театър „Георги Митев-Жоро“.

Критиците наричат Книгата на покойния драматург Маргарит Минков „Весел, гъделичкащ смях“ явление. Тя донесе на изд. „Жанет 45” голямата награда „Златен лъв” за цялостен издателски проект за 2016 г. Включена е и в престижния каталог White Ravens 2016, съставян от Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен. Преди години в анонимния конкурс сред българските писатели за оригинална авторска приказка, Маргарит спечели Андерсенова награда. Представени в „Лека нощ, деца“ на БНТ, приказките станаха популярни сред децата, а екранизациите им в по-ново време бяха излъчени от европейски телевизии.

„Весел гъделичкащ смях“ разказва историята на едно малко момиченце, което в един дъждовен ден открива своето време. Благодарение на спасителната мисия, в която се втурва, заедно със своя нов приятел, тя отприщва  въображението си и учи безценни уроци за общуването и приятелството. С детската игра започва едно невероятно пътешествие към радостта от изживяното време.

Сценографията и куклите в спектакъла са на Пепа Паришева, а музиката – на Ян Руменин. В ролите участват Цветелина Николова, Ния Янакиева, Анна-Валерия Гостанян, Христо Петев.

Представлението е от 11 часа на 24 юли в куклен театър „Георги Митев-Жоро“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!