Обратно към категорията

Над 190 са имениците в Ямбол на Андреевден

Добавено на: 30.11.2022 11:53
   

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети апостол Андрей Първозвани. Според поверието той пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа.
Името на Св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици.
Св. Андрей проповядвал християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието, което извършва около средата на първи век.
Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Той е първият от зимния цикъл празници в нашия обреден календар. Този ден се свързва с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте – наедрява, затова някъде се нарича Едреевден, а слънцето да помръдва „както пиле в яйце“, всеки ден по-малко денят се увеличава колкото с просено зърно.
В Ямбол днес празнуват над 190 души - 136 мъже и 55 жени.
При господата най-разпространеното име е Андрей с 98 представители. След него се нареждат Адриан – 34, Адриян – 6, Първан – 3, Храбрин – 1.
Най-много празнуващи при дамите са с името Адриана с 34 жени, след това са жените на име Андреа – 11, а Адрияна и Андреана са с по 5 представителки.
Честито на всички именици!


Маркери: Андрей

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!