Обратно към категорията

Над 2000 души се включиха в празничното шествие по повод 24 май в Ямбол  

Добавено на: 24.05.2023 17:57
   

Ямбол отбеляза емоционално 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Тази годината церемонията се проведе в Основно училище „Любен Каравелов“, в което се събраха повече от 2000 души от ямболските училища, детски градини и ясли, културни институти и читалища.

Празникът започна с ритуал по издигане на националното знаме, а Химнът на Република България беше изпълнен от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов и Вокална група „Доремини“, които след това изпълниха заедно и всеучилищния химн „Кирил и Методий“.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави присъстващите: „24 май е ден на гордост и преклонение пред историческото и духовно наследство на нашия народ. Светите братя Кирил и Методий и техните ученици са символ на борбата за духовна свобода, да пишеш и говориш на своя роден език. Благодарение на Свети Климент Охридски, който създаде кирилицата, както и на останалите родни книжовници, нашата азбука се разпространи в Източна Европа и Азия, носейки българския дух векове наред.“

Кметът призова всички присъстващи да обичат, ценят и пазят българския език и култура.

На церемонията беше приветстван и писателят Георги Господинов, почетен гражданин на Ямбол, който постигна най-големия световен успех за българската литература, печелейки престижната награда „Букър“ за романа „Времеубежище“.

 Благодарствен молебен в съслужение със свещеници от ямболските храмове отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия.

След това тенорът Георги Динев и Духовият оркестър изпълниха песента „Де е България“. Празничната програма беше допълнена с рецитация на стихотворението на Константин Величков, посветено на Солунските братя, представено от Надежда Стоянова и Калоян Христов, ученици в Основно училище „Любен Каравелов“, както и с танц на мажоретките от учебното заведение.

Председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков и кметът Валентин Ревански връчиха наградите на Община Ямбол по повод 24 май.

По традиция накрая кметът и неговите заместници подариха цветя и поздравиха учителите – ветерани и културни дейци.

След това празничното шествие, предвождано от осемметров надпис „Върви, народе възродени!“ и макети на буквите от кирилицата, премина по ямболските улици под аплодисментите на минувачите.

Празничната процесия достигна до сцената на Народно читалище „Съгласие-1862“, където публиката се наслади на концерт от възрожденска и народна музика.

Общ хор от ямболски вокални формации – „Бижу“ при Народно читалище „Съгласие -1862“ с ръководител Павлина Христова, „Доремини“ към Основно училище „Любен Каравелов“, ръководена от Веса Ефева, „Пятница 13“ и „Виолина“ при НЧ „Пробуда – 1909“ с  ръководител Елена Иванова, „Усмивки“ към ОДК, ръководена от Виолета Величкова, Дамски и детски хор при Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ с ръководител Весела Пастармаджиева и Мъжки църковен хор, ръководен от Валентин Филипов, изпя българския всеучилищен химн „Кирил и Методий“, „Татковина“, „Родна реч“ и „Хубава си, моя горо“ със солист Георги Динев. Духовият оркестър акомпанира част от песните, а сборният хор беше дирижиран от Весела Пастърмаджиева. Публиката също запя с изпълнителите и ги възнагради с аплодисменти.

Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – Бургас и Танцов състав „Ромбана“ при Народно читалище „Съгласие-1862“ – Ямбол пяха и играха за ямболската публика, повишавайки градуса на празничното настроение.

Празникът завърши с хоро на танцьорите от двете формации, в което се включи и публиката.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!