Обратно към категорията

Националният трибагреник, конският трамвай и ямболският цепелин - в лятното училище на РИМ-Ямбол

Добавено на: 08.06.2022 08:57
   

„Националното знаме. Да направим заедно българския трибагреник“. Това е една от темите, които Регионален исторически музей – Ямбол
ще предложи на децата по време на лятното училище.
Изработката на първообраза на националния ни флаг е част от историята на Ямбол, с която местните жители трябва да се гордеят. Заслугата за него като идеен вдъхновител, човек изготвил проекта и осигурил необходимите средства е на Иван Параскевов от Ямбол, емигрант в Браила, а самото знаме е ушито от неговата дъщеря Стилияна.
Знаете, че на името на Стилияна Параскевова вече има улица в Ямбол, открит беше и паметник. Предстои екипът на кмета Валентин Ревански да внесе в Общинския съвет предложение улица в Ямбол да бъде именувана и на името на Иван Параскевов, а на лесопарк „Боровец“, откъдето панорамно се вижда целия град, ще бъде монтиран 55-метров пилон с българския трикольор.
Освен за националното знаме, по време на лятното училище в Регионалния исторически музей, ще разкажат на децата и за конския трамвай в нашия град, за ямболския цепелин, любопитни факти за историята на градския парк, известен в миналото като Вълевата градина, за емблематични ямболски сгради – символ на културно-историческото наследство.
Лятното училище на Регионалния исторически музей ще се проведе в периода 14 юни – 5 юли във Възрожденски етнографски комплекс – кв. Каргон. Заниманията са подходящи за деца на възраст между 7 и 12 години. Те ще се водят от уредниците от отдел „Българските земи – XIX век“ Станислава Минева и Цветанка Андреева и от отдел „Нова и най-нова история“ Мария Иванова и Таня Иванова.
Продължителността ще е от 9.30 до 12.30 часа.
Дневната такса за участие е 1 лв. Таксата за целия период на лятното училище – 8 лв.
Записванията вече започнаха.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!