Обратно към категорията

Община Тунджа ще отбележи празника си на 22 април с богата десетдневна програма

Добавено на: 08.04.2024 15:58
   

Община Тунджа ще отбележи с изключително богата десетдневна програма празника си – 22 април, Международен ден на Земята. Празничните прояви започват на 12 април. Програмата е наситена със 75 събития, в почти всички от 44-те тунджански села. Това съобщи кметът на общината Станчо Ставрев.

И тази година част от програмата са традиционните Тунджански театрални дни и Тунджански литературни дни. В селата ще гостуват постановки на Драматичния театър „Невена Коканова“ – Ямбол, ще има и представяне на книги.

На 20 април ще се състоят традиционният празник „За хляба наш“ в село Симеоново и Общинският преглед на художествената самодейност в село Тенево. След общинския преглед ще има и концерт на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ по повод 70 години от създаването му.

На 21 април, в парка на село Генерал Инзово, отново ще има Пролетното надиграване и надпяване „Ромбана“, което бе прекъснато за няколко години. В двора на етнографската Акбунарска къща в селото ще „оживеят“ традиционните пролетни български обреди и обичаи. По-късно ще бъде открит и Посетителски център в селото.

Предвидени са също хоротеки „Тунджа пее и танцува“ с Фолклорен ансамбъл „Тунджа“. За най-малките деца и учениците ще има организирани туристически походи в лесопарк „Бакаджик“ и пейнтбол турнири. Част от програмата е и откриването на две нови мултифункционални спортни площадки – в селата Кукорево и Безмер.

Празничната програма включва и посещение на деца в авиобаза „Безмер“ край едноименното тунджанско село в Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април. На 19 април ще бъдат връчени традиционните стипендии на ученици и студенти.

Денят на Община Тунджа – 22 април, ще започне с тържествена сесия и връчване на награди. В същия ден ще се състои първият инвестиционен форум, организиран от Община Тунджа, както и традиционното изложение „Произведено в Тунджа“. Завършек и кулминация на празничните прояви ще поставят Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, които ще изнесат концерт-спектакъл по повод своята 70-годишнина в залата на ямболския драматичен театър.

Община Тунджа е една от малкото в страната съставени само от села. Създадена е като административна територия с държавен указ през 1987 г. Земеделието в 44-те тунджански села е развит отрасъл, затова и празникът се отбелязва в Международния ден на Земята.

 

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!