Обратно към категорията

Община Ямбол оповести празничната програма в града за 24 Май

Добавено на: 19.05.2022 10:22
   

Община Ямбол организира много празнични събития, с които да бъде почетен 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На 24 май празникът ще започне в 09:00 часа в двора на Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол с издигане на националния трибагреник, слово на кмета Валентин Ревански, благодарствен молебен и церемония по връчване на наградите на Община Ямбол в областта на образованието и културата по повод 24 май.

Тържествената част е обогатена и с кратка музикална, танцова и поетична програма.

В празника ще участват групи от всички детски градини, училища, читалища и културни институти на територията на община Ямбол, представителен блок от Факултет „Техника и технологии“, пенсионирани преподаватели и културни дейци, които в пищно шествие ще преминат по улиците „Граф Игнатиев“, „Генерал Владимир Заимов“ и „Георги Раковски“, за да достигне до Културно–информационен център „Безистен“.

От северната страна на емблематичната за Ямбол сграда ще бъде подредена изложбата с рисунки на ученици от Природо-математическа „Атанас Радев“ и Профилирана гимназия „Васил Левски“, наречена „Животворящата сила на буквите“.

В експозицията ще оживеят образите на Светите братя Кирил и Методий, на техните ученици, на княз Борис Покръстителя и на цар Симеон Велики, както и символите на глаголицата и кирилицата. Името на изложбата не е избрано случайно, думата „животворящ“ е измислена от самия Свети Константин-Кирил Философ.

В 11:00 часа ще започне и втората част от празничната програма на сцената пред Народно читалище „Съгласие-1862“, където певчески хорове и групи от Ямбол ще изпълнят „Върви, народе възродени“ и други известни български песни. Диригент ще бъде Весела Пастърмаджиева, солист – тенорът Георги Динев. За доброто настроение на публиката ще допринесат и танците.

На 24 май Културно-информационен център „Безистен“ обявява Ден на отворени врати от 10:00 часа до 16:00 часа. Жителите и гостите на Ямбол, които не са успели да разгледат богатите и разнообразни експозиции, ще имат възможността да го направят в празничния ден.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!