Обратно към категорията

Община Ямбол предприе мерки за подобряването качествата на атмосферния въздух

Добавено на: 23.03.2022 09:39
   

37 сигнала за запалени контейнери, 19 за запалени гуми, 8 за горене на кабели и 23 сигнала за горене на битови и други отпадъци са получени в звено „СПООР“ към община Ямбол през миналата година. Служителите са реагирали и на 46 сигнала за запалени треви, храсти, клони и дървета.

Нерегламентираното горене на открито на отпадъци, гуми, масла и дрехи е една от причините за замърсяването на въздуха и не напразно засиленият контрол върху него е залегнал в Програмата на община Ямбол за намаляване на нивата на фините прахови частици.

В града не са извършвани замервания на показателите на атмосферния въздух от години. Последните данни са от замерванията с мобилна лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда през 2017 г., се посочва в отчета по изпълнението на програмата, който предстои да бъде обсъден от общинския съвет утре. По тази причина общината е предприела сама мерки. Предстои монтирането на 6 устройства в града от независима лаборатория, които да отчитат в реално време качествата на атмосферния въздух.

Отново с цел намаляването на фините прахови частици се оптимизира транспортната схема за по-бързо и лесно придвижване на автомобилите, извършват се ремонти на уличната мрежа, поддържа се и се разширява зелената система.

През миналата година бяха изградени две кръгови кръстовища в града, предстои да се изгради и трето. Въведени са 24 автобуси с газови уредби. Ремонтирани са 19 улични платна и паркинги, изградени са нови 270 паркоместа. Общата площ на ремонтираните улици с асфалтова настилка е над 12 хиляди квадратни метра, отделно са извършени асфалтови кърпежи на други близо 6 хиляди квадратни метра, площта на ремонтираните улици с паважна настилка е около 8 500 квадратни метра, на новоизградените и ремонтирани паркинги – 7 400 квадратни метра.

Създават се и нови зелени зони. През 2021 г. са засадени 85 иглолистни и 303 широколистни дървесни видове, затревени са 80 декара. Вчера приключи почистването и затревяването на новия участък за отдих и спорт в местност Ормана, предстои да бъде поставена допълнителна парковата мебел и съвсем скоро тя ще може да се използва от гражданите. Продължава работата и по изграждането на изцяло ново парково пространство за комплексите „Хале“ и „Зорница“ в бившата опитна станция.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!