Обратно към категорията

Община Ямбол ще участва в съвместен проект с Община Одрин за реновиране на знакови обекти в двата града

Добавено на: 07.07.2023 11:44
   

По предложение на кмета Валентин Ревански общинските съветници в Ямбол подкрепиха участието на община Ямбол като партньор на община Одрин, Република Турция, в подготовката, кандидатстването и изпълнението на проектно предложение „Нови възможности за устойчив туризъм“ по първата покана за проектни предложения по Териториалната стратегия по програмата ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2021-2027.

Община Ямбол ще кандидатства по отправената покана с проектно предложение „Нови възможности за устойчив туризъм” в партньорство с Община Одрин, с която има дългогодишно и успешно сътрудничество.

Проектната идея включва възстановяване на значими за двете партниращи общини исторически и културни паметници, като от страна на Община Ямбол е планирана реставрация на градската часовникова кула, първия конски трамвай и вътрешната част на Брънековата къща.

За пръв път часовниковата кула се споменава в пътеписа „Пътуване през Балкана“ на английския граф Джордж Кепъл, посетил града през 1829 г. Тя се е намирала в градинката срещу сегашната библиотека. Изградена е през XVIII в. по решение на всички занаятчийски еснафи и платена с техни средства.

Представа за съоръжението се добива от акварел, рисуван от ямболския художник Иван Славов през 1894 г. В центъра на града между Ески джамия, Безистена и часовниковата кула се е образувал своеобразен триъгълник. Към днешна дата от трите сгради не е реставрирана само кулата.

Друг важен символ на Ямбол, свързан с историята, е дековилната железница, наречена „конски трамвай“ – единствена в България и втора на Балканите след истанбулската.

През май 1910 г. Министерският съвет решава да започне подготовка за изграждането на железопътна линия Ямбол-Елхово, но избухването на Балканската война отлага начинанието. Необходимостта от железен път за транспортиране на муниции и храни за фронта е повече от осезателна. Министерството на войната и Генералния щаб решават да построят дековилна железница с конска тяга, наречена от хората „конския трамвай“.

Дължината на линията бе 52 км, а ширината между релсите - 60 см. Линията се обслужва от четири вагона - два товарни и два за пътници. Тежи тон и половина и се тегли от четири коня в два впряга.  Последният курс на конската железница е в края на юли 1929 г.

Третият обект, на който ще бъде направен интериорен ремонт, е емблематичната Брънекова къща, още един от символите на града. Тя е недвижима културна ценност на Ямбол и е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата с предварителна категория „местно значение“. Освен, че е паметник на културата, сградата е знаково място за Ямбол.

Тя е построена около 1908 година, когато роденият в Трявна адвокат Петър Брънеков се установява в Ямбол. Къщата има влияние както от тревненската архитектура, така и от сецесиона в алпийски стил. Повече от 20 години знаковата в архитектурно отношение Брънековата къща е изоставена и неподдържана. За да се предотврати нейното разрушаване, през 2021 година тя е закупена от Община Ямбол, за да се укрепи, реставрира и възстанови в първоначалния ѝ вид. С нейното включване в проекта Община Ямбол има възможност да ремонтира вътрешната част на сградата и да ѝ вдъхне нов живот. Малко са сградите в Ямбол, които и до ден днешен съхраняват паметта на града. Брънековата къща е част от културното наследство на Ямбол и важна част от историята му.

Точният размер на бюджета, общ и за всеки партньор, ще бъде определен при подготовката на пълното проектно предложение за втория етап от кандидатстването по програмата в случай, че представената на първия етап от кандидатстването проектна концепция бъде одобрена.

На 4 юли в Община Ямбол се проведе  и заседание на Експертен – художествен съвет, председателствано от заместник-кмета на община Ямбол Енчо Керязов, с участието на Петър Тепсизов - председател на СБХ, представителство – Ямбол и уредник в ХГ „Жорж Папазов“, Сашо Казанджиев – преподавател по изобразително изкуство в ОУ „Климент Охридски“, живописец и председател на дружеството на ямболските художници, Красимир Стойчев – фотограф, художник, галерист, Константин Якубович – главен архитект на Община Ямбол, Надя Георгиева – ст. експерт в дирекция УТС, член на ОЕСУТ при Община Ямбол.

  Гост-консултанти на заседанието бяха Петко Йорданов - скулптор, директор на ХГ „Жорж Папазов“, Милен Михайлов – управител на НТС – Ямбол, арх. Стоян Жечев – главен архитект на Община Болярово, арх. Георги Георгиев – председател на КАБ – Ямбол.

ЕХС също даде съгласие Община Ямбол да се включи в „Нови възможности за устойчив туризъм“ по първата покана за проектни предложения по Териториалната стратегия по програмата ИНТЕРРЕГ-ИПП България - Турция 2021 – 2027.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!