Обратно към категорията

Обявиха квотите за депутатите

Добавено на: 09.04.2021 08:53
   

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14.

Квотата на Хеър /стойността на едно депутатско място/ според действителните 39 839 гласове в област Ямбол е 9959.75, според официалните данни на ЦИК. При преразпределението е отнет втория мандат от Левицата, за да го дадат на „Изправи се! Мутри вън“. Така Ямбол ще има по един депутат от ГЕРБ, БСП, Има такъв народ и „Изправи се! Мутри вън“.

В Сливен ще имат двама депутати от ГЕРБ-СДС и по един от ДПС, БСП, Демократична България и „Има такъв народ“. Там няма прехвърляне на мандати между коалиции и партии. В Сливен квотата на Хеър е 9764.66. 

Най-висока е квотата в Кърджали - 13  444,4 за едно депутатско място. 

По многомандатни райони ГЕРБ-СДС печели най-много места от Варна – 5, както и по 4 от Благоевград, Бургас, 23-ти и 25-и район в София-град. На коалицията е отнет мандат във Враца.  

Партията на Слави Трифонов излъчва най-много народни представители също от Варна – 4, и по трима от Бургас, Стара Загора и 25-и софийски МИР. При преразпределението е получила мандата на БСП в Разград.  

БСП получава най-много депутати в Пловдивска област – 3, и по двама от Пловдив-град, Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Плевен, Русе, Стара Загора и столичните 23-ти, 24-ти и 25-ти райони. На Левицата са отнети мандати в Ямбол, Добрич, Разград, Кърджали, Бургас, столичните 23-ти, 25-ти и 26-ти райони. 

ДПС – 3-ма от Кърджали и по двама от Бургас, Благоевград, Разград, Търговище и Шумен. При преразпределението е получила мандат на БСП в София-област. 

„Демократична България“ вкарва 6 депутати от 23-ти МИР в София, 4 – от 24-ти столичен, 3 от 25-и и по двама от Пловдив-град и Варна.

„Изправи се! Мутри вън!“ има по 2-ма депутати от Бургас и от 25-ти софийски МИР, за сметка на отнети мандати от БСП, вкарва депутат и от Кърджали, за сметка на отнет мандат от ДПС, както и от Враца, където при преразпределението е отнет мандат от ГЕРБ. 

Преди преразпределението Централната избирателна комисия извади от списъка на избраните депутати шестима души от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ/СДС след получени от тях заявления.

От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев. А от ДПС - Хасан Азис, Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!