Обратно към категорията

Официална церемония по стартиране на строително-монтажните работи по проект за използване на геотермална енергия в Детска градина „Слънце“

Добавено на: 24.02.2023 10:40
   

Официална церемония за започване на строително-монтажните работи по проект „Изграждане на нова инсталация за използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане в сградите на Детска градина „Слънце”, гр. Ямбол” ще се състои на 27.02.2023 г., понеделник, от 11:00 часа, в дворното пространство на Детска градина „Слънце“, град Ямбол, ул. „Ал. Стамболийски“ №16.

Проектът е финансиран по Договор за БФП BGENERGY-1.002-0002-C01 по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност”, финансирана от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвегия 2014-2021 г.

Проектът цели да приложи мерки за подобряване на енергийната ефективност в сградите на ДГ „Слънце“ - град Ямбол, чрез използването на енергия от възобновяеми източници. Технологичното обновяване и модернизиране на сградите ще подобри  условията в детската градина, което от своя страна ще допринесе и за повишаване на качеството на предлаганата образователна услуга.

 Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца (от 10.03.2022 г. до 10.09.2023 г.)

Проект „Изграждане на нова инсталация за използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане в сградите на детска градина „Слънце” – град Ямбол е на стойност 812 860,86 лв., разпределена като безвъзмездна финансова помощ в размер на 734 000,00 лв. и собствен финансов принос от 78 860, 86 лв.

В рамките на проекта ще бъдат извършени инвестиции за енергийна ефективност чрез използването на енергия от възобновяеми енергийни източници и по-конкретно от геотермална енергия за отопление и охлаждане в двете сгради на Детска градина „Слънце“. За повишаване ефективността на топлоснабдяването и намаляване разходите на енергия за отопление и битово горещо водоснабдяване ще бъде извършена смяна на горивната база и внедряване на ВЕИ като основен източник на топлинна енергия, чрез геотермална термопомпена инсталация. Инсталацията ще осигурява нуждите на сградите за поддържане на нормативни стойности на микроклимата през отоплителния и охладителен период, както и за битово горещо водоснабдяване през отоплителния и преходните сезони. За осъществяване на ефективен мониторинг се предвижда внедряване на система за мониторинг на потреблението на енергия.

С осъществяване на дейностите при изпълнение на предписаните енергоспестяващи мерки, сградата на ДГ „Слънце“ - блок АБВГ от енергиен клас „Е“ ще попадне в енергиен клас „C” от скалата на енергопотребление. С предписаните енергоспестяващи мерки се очаква да бъдат постигнати енергийни спестявания на крайна енергия в размер на 216 170 kWh/год. Спестената първична енергия се очаква да бъде 183 023 kWh/год. При изпълнението на предписаните енергоспестяващи мерки в сградата на детска градина „Слънце” – блок Д и при спазване на заложените технически параметри на предвидената термопомпена инсталация,  от енергиен клас „С“ сградата ще попадне в енергиен клас „B” от скалата на енергопотребление. С предписаните енергоспестяващи мерки се очаква да бъдат постигнати енергийни спестявания на крайна енергия в размер на 65 126 kWh/год. Спестената първична енергия се очаква да бъде 26 643 kWh/год.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!