Обратно към категорията

Партньорски срещи за обмен на знания и трансфер на добри практики по проект "Еко-кошница, моля!"

Добавено на: 05.07.2024 15:59
   

В рамките на изпълнявания от МИГ „Тунджа-Сливен-долината на Тунджа“ съвместен проект за транснационално сътрудничество „Еко-кошница, моля!“ през месеците юни 2024 г. се проведe партньорска среща за обмен на знания и трансфер на добри практики в Словения. В срещата взеха участие представители на водещия партньор от българска страна - МИГ Тунджа –Сливен-Долината на Тунджа, на партньорите от българска страна-МИГ Елхово-Болярово и на петте словенски местни инициативни групи партньори по проекта - МИГ Горна Савиня и долината Шалек, МИГ От Похорие до Бохор, МИГ Обстолие в Козянско, МИГ Разноликост подежеля, МИГ Сподние Савинские долине.

Проектът се финансира по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от ПРСР 2014-2020 в изпълнение на административен договор за безвъзмездна финансова помощ РД № 50-54 от 17.03.2023. и е насочен към приобщаването на производители и преработватели, които отглеждат, преработват и използват здравословни, местни и органични храни, както и други заинтересовани страни, към целите на стратегията на ЕС „от фермата до трапезата“, подкрепяща развитието на справедлива, здравословна и екологично чиста хранителна верига.

В рамките на проекта се реализират съвместни инициативи за подкрепа и промотиране на местни, вкл. биопродукти. Бе анализирано състоянието на производството, преработката и предлагането на местни и органични храни на територията на партниращите МИГ. Анализът даде ясна представа за разликите и приликите между двете страни и на тази основа съществува възможност за трансфер на добри практики и опит между двете страни.

Дейностите по проекта са със строго определено целево въздействие за разгръщането на потенциала за производство и промотиране на местни и био продукти. Стъпвайки на тази основа партниращите МИГ създават нов за териториите съвместен продукт: Съвместно издание - Каталог „Еко, кошница, моля!“ и създаден на неговата основа Интернет базиран виртуален Агробиоцентър на български, английски и словенски (с QR code). С разработването и разпространението на съвместния продукт се предоставя възможност за нова за районите на действие на партниращите МИГ форма на използване на териториалните ресурси за подкрепа на производството и промотирането на местни, вкл. био продукти. Ще бъде осигурена и разпространена информация за добри европейски практики в сферата на производството, дистрибуцията и маркетинга на местни и био продукти.

В периода от 16 до 20 юни 2024 година се осъществи работно посещение на 12 представители на МИГ Тунджа-Сливен-Долината на Тунджа и МИГ Елхово-Болярово - членове на екипа, общото събрание и управителния съвет на МИГ, земеделски производители и преработватели в Словения - на териториите на партниращите словенски местни инициативни групи: - МИГ Горна Савиня и долината Шалек, МИГ От Похорие до Бохор, МИГ Обстолие в Козянско, МИГ Разноликост подежеля, МИГ Сподние Савинские долине. Целта на посещението бе участие в партньорски срещи за трансфер на знания и обмен на добри и иновативни практики с партниращите по проекта МИГ от Словения. Програмата включваше: Партньорска среща и представяне на община Luče; Културна програма; Дегустация на традиционна словенска храна, приготвена от местни продукти, вкл. биопродукти; Представяне на местния пазар и местни фермери от община Luče; Представяне на местния пазар и местни фермери от община Luče; Представяне на проекти по подхода LEADER в община Štore; Посещение на Културен център Štore и дегустация на местни вина; Посрещане в „Skupn plac” (обществено социално пространство) в община Braslovče, представяне на проекта на МИГ Сподние Савинские долине „Skupn plac” и други проекти на МИГ за опазване на културното и природно наследство; Среща с Асоциацията на селските жени; Посещение на био фермата Pšaker и дегустация на местни продукти; Разходка в района на езерото Брасловче (представяне на проекта МИГ Сподние Савинские долине „Изживейте природата на езерото Брасловче“ и други проекти за развитие на устойчив туризъм и насърчаване на устойчиви практики в селското стопанство; Посещение и представяне на община Шентюр, къщата на Ипавек и пазар на местни производители; Представяне на проект за възстановяване на хижа Ресевна на МИГ; Посещение на събитие за рисуване ex-tempore; Посещение и представяне на добри практики в екологична туристическа ферма Urška.

По време на партньорските срещи бяха представени изпълнените към момента дейности по проект „Еко-кошница, моля!“ от словенска и българска страна, както и предстоящите дейности и конкретни събития през 2024 година и до края на проекта през март 2025 година. Обсъдени бяха и възможностите за неговото бъдещо надграждане, чрез нови проекти за сътрудничество.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!