Обратно към категорията

Показват избрани творби от Международна фотоизложба-конкурс ''Кукерландия''

Добавено на: 23.03.2024 09:24
   
От 21 март 2024 г. Художествена галерия „Жорж Папазов" показва в Културно-информационен център „Безистен" 44 избрани фотографии от своя фонд, участвали във финалната селекция на международния конкурс през последните три години – 2021, 2022 и 2023 г. По-голямата част от тях са отличени с награди, а останалите допълват впечатлението от многообразните решения, чрез които фотографите пресъздават емоциите на кукерските игри.
Фотоизложба-конкурс „Кукерландия" представлява своеобразно публично-частно партньорство между общински, частни и неправителствени организации и е положителен пример за мащабно организирано събитие в областта на културата. Негови съорганизатори и партньори са общините „Ямбол" и „Тунджа", Фотографска академия „Янка Кюркчиева", Арт Принт Шоп, Ямболска фотографска общност (ЯФО) и др. Провежда се всяка година по време на маскарадния фестивал в град Ямбол през месец февруари или март, според празника Сирни Заговезни. Обект на снимките са маскирани и костюмирани хора от България и други страни, изпълняващи специални ритуали и обредни танци.
Идеята за подобно събитие възниква през 2004 г, и принадлежи на Георги Зайков, художник, и Константин Зайков, фотограф. Те дават и името Кукерландия – „земя на кукери", което преминава и върху маскарадния фестивал и става негова отличителна марка.
Дебютът на фотографската изложба „Кукерландия" е през 2005 г., а от следващата 2006 г. тя има и конкурсен характер. С течение на времето  конкурсът прераства в международен, като в него се включват фотографи и от други страни.
След изложбата всички фотографии, участвали в нея, стават част от специален фонд „Кукерландия", който се съхранява в ХГ „Жорж Папазов" – Ямбол. Той разполага с най-богатата фотоколекция на кукерска тематика. Към настоящия момент тя наброява около 800 фотоса.

Извън формата на конкурса фотосите от колекция „Кукерландия" са показвани както в България – в Регионален етнографски музей – Пловдив (2014), в Музей „Дом на хумора и сатирата" – Габрово (2015), във Велико Търново, в Музей на фотографията – Казанлък (2020, 2022) така и в чужбина – Турция през 2010 г.
Изложба с избрани кадри гостува и за втори път на Културно-информационен център „Безистен", Ямбол.

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!