Обратно към категорията

С поредица от събития Община Ямбол почете 120-годишнината от началото на организираното физкултурно движение в града (снимки)

Добавено на: 09.10.2020 17:40
Снимки: Община Ямбол
   

В Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол се състоя тържественото честване на 120-та годишнина от началото на организираното физкултурно движение в града. Вековната сграда събра едни от най-известните спортисти на Ямбол и България. Гости на събитието бяха спортните легенди Георги Глушков, Любомир Ганев, Петър Стойчев и Валентин Заяков, съветник на председателя на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

В 15:30 часа беше открита музейната сбирка „Спортната слава на Ямбол“, проследяваща историята на ямболския спорт и на най-изявените спортисти на града – Петър Киров, Станка Златева, Баю Баев, Димитър Минчев, Димитър Плочев, Тотка Тодорова, Енчо Керязов, Маргарита Моллова. Тя беше подготвена с помощта на Регионален исторически музей-Ямбол.

„Удоволствие е да съм сред Вас, изявените спортисти на България. Вие прославихте България по света и името „българин“ отново прозвуча гордо на всички континенти и на всички спортни форуми. Благодаря Ви, че се отзовахте на нашата покана!

Днес сме се събрали да почетем паметта на всички деятели, положили основите на физкултурното движение в Ямбол преди 120 години и да отдадем дължимата почит и уважение на изявените спортисти от нашия град, чиито имена са записани със златни букви в българската и световна спортна история.“, каза в речта си по време на откриването на експозицията кметът Валентин Ревански.

Енчо Керязов представи новата спортна инициатива на Община Ямбол: „Аз съм изключително радостен, че като заместник-кмет на Ямбол, че заедно с моите колеги от Общината и учителите от ямболските училища ще се опитаме да възродим утринната гимнастика преди началото на учебните часове.

В 18:30 часа започна церемонията по награждаването на ямболските изявени спортисти, лауреати от олимпиади, световни и европейски първенства.

Кметът Валентин Ревански приветства шампионите и подчерта, че Община Ямбол полага усилия, за да създаде условия за различни видове спорт в нашия роден град. „Искам да благодаря и на моя екип – заместник-кметовете Енчо Керязов и Михаил Керемидчиев, които също са бивши спортисти с големи успехи. С тях стартирахме изграждането на фитнес площадки, започнахме ремонт на един от басейните в града, предстои изграждане и на скейт парк. С голямо желание желание обособихме нови кътове за игра и спорт за най-малките.“

На тържествен прием на кмета бяха наградени треньори – доайени на на ямболския спорт: Димитър Мутафов, Йордан Атанасов, Христо Христов, както и изявени деятели, които подпомагат финансово спорта в града. „Треньорите са като родители, които напътстват, насърчават, карат се и оставят трайна следа в живота и развитието на всеки спортист. Професионалният спорт е скъпо начинание, парите винаги са недостатъчни и затова са много важни хората, които отделят средства и подкрепят спортните клубове.“, каза Валентин Ревански.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!