Обратно към категорията

Поставиха контейнер за дрехи в град Болярово

Добавено на: 16.07.2021 08:04
   
Специализиран контейнер за разделно събиране на отпадъци от текстил и обувки е поставен в общинския център гр. Болярово. Контейнерът се намира до пощата на ул. „Девети септември“. Ще се обслужва ежеседмично от „Организация по оползотворяване на текстил и обувки“ АД, съгласно сключен с Община Болярово договор.
В контейнера гражданите ще могат да изхвърлят непотребни дрехи, обувки, чанти, аксесоари (шапки, шалове, ръкавици), домашен текстил (пердета, спално бельо) и др. Условието е те да бъдат чисти и опаковани в торби.
Събраните в специализирания контейнер дрехи се разделят на няколко основни потока – такива, които са годни за повторна употреба, такива които подлежат на обработка и производство на рециклиран текстил и нерециклируеми, които могат да се оползотворяват като алтернативно гориво в специални инсталации. След съответното третиране, сортираните дрехи могат да бъдат повторно използвани като дрехи втора употреба, парцали за почистване, рециклирани влакна, изолационни материали, пълнежи за автомобилни седалки, тапицерски материали, техническа памучна вата, звукоизолационни и топлоизолационни материали, материали за пътно строителство и като енергия.
Контейнерът за текстилни отпадъци е лесно разпознаваем, със съответните надписи и указания за употреба. Създаден е така, че да предпазва събраните изделия от атмосферните влияния и да ги защитава от кражби.
С въвеждането на разделно събиране на текстилните отпадъци Община Болярово дава своя принос към развитието на кръговата икономика, която е алтернатива на традиционната линейна икономика, следваща схемата производство – употреба – изхвърляне.
Какви са ползите, ако употребявания текстил бъде събран и рециклиран, вместо да отиде на сметището:
- Намалява се количеството текстил на сметищата, имайки предвид, че синтетичните фибри практически не се разграждат, а гниенето на естествените материали отнема много време и е свързано с отделяне на вредни газове
- Намалява се вредното въздействие върху околната среда в процеса на производство на нови тъкани
- Намалява се използването на енергия, вода и първични суровини за производство
- Генерират се по-малко отпадъчни води
- Намалява използването на оцветители и химикали
Община Болярово призовава гражданите да използват контейнера по предназначение и да го опазват.

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!