Обратно към категорията

Поздрав от кмета на Ямбол Валентин Ревански по повод Деня на Съединението

Добавено на: 06.09.2023 14:02
   

“Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме 138 години от едно от най-величествените и значими събития в историята на нашата Родина – Деня на Съединението. 

Тази историческа дата е урок за всички нас, последван от завета на хан Кубрат: „Ако бъдете заедно, никой враг не ще може да ви съкруши“. 

„Съединението прави силата, а силата ражда независимостта“, ни съветва и бележитият български държавник Стефан Стамболов. Мъдра мисъл, част от която е изписана на българските монети още от 1880 г., а впоследствие и върху нашия герб и на фасадата на Народното ни събрание.

6 септември е символ на единството, смелостта и решителността на българските политици и народ да се борят заедно за своята свобода, нашата цялост и независимост, дори против волята на Великите сили.

Горд съм, че Ямбол също е част от Съединисткото дело, в което българите са имали силата сами да пишат своята история. И днес заслужено отдаваме почит пред паметта на полковник Кирил Козловски, племенник на Иван Параскевов и един от участниците в подготовката на гимнастическите дружества и в провъзгласяването на акта на Съединението. Свеждаме глави и пред паметта на Илия Куртев, Христо Векилов, Киро Георгакев, Киро Икономов, свещеник Вълчан Шиваров, Илия Хаджизлатев, Драгия Николов, майор Стефан Любомски, командир на 27-а Ямболска дружина, пред десетките други участници в местния таен революционен комитет и в Съединисткото движение в Източна Румелия. Прекланяме се и пред подвига на майор Димитър Филов, капитан Радко Димитриев, Христо Драндаревски и онези 22 060 герои, включили се в Ямболския отряд, който защитава Родината ни в Сръбско-българската война.

Но каква смелост са имали тогавашните български политици, за да се изправят срещу почти цяла Европа, за да сбъднат мечтата за Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Има ли сега Родината ни такива държавници, които да имат смелостта и качествата да защитят и отстояват нашите национални интереси? Нека всеки да си отговори на този въпрос.

На днешния ден искам да благодаря на всички наши съграждани, които чрез доброволен труд и дарения подкрепят усилията ни за благоустрояването на града, за откриването на паметника на Васил Левски, на Стилияна Параскевова, за издигането на пилон с националното ни знаме– символи, които ни напомнят за героичното минало на ямболския край и с които всеки от нас трябва да се гордее. 

Нека 6-ти септември бъде още един повод за нас да се обединим около общите ни цели и идеали. Да работим заедно за развитието на нашия град, за обединяването около добри каузи, за съхраняването на културното и историческото ни наследство. Да продължим да се гордеем с нашата история и да не позволяваме да я променят, да я рушат или събарят!  Да не се делим, защото само единни сме побеждавали! Да си помагаме в моменти на трудности и бедствия.

Честит празник!“


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!